Érdemes vigyázni

2022.03.13. 07:10

Már kevés alkohol is károsíthatja az agyat

Napi egy egységnyi alkohol elfogyasztása egy évvel öregíti az agyat azokéhoz képest, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

Amerikai kutatók szerint akár napi egy pohár bor is megváltoztathatja az agy szerkezetét. Az eredmények egy tanulmányban, a Nature Communications című szaklapban jelentek meg.

A Pennsylvaniai Egyetem és a Wisconsini Egyetem madisoni intézményének kutatói szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás is kisebb agytérfogattal, a szürke- és fehérállomány kisebb tömegével jár együtt.

A túlzott alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásai közismertek, a csekély vagy mérsékelt fogyasztás hatásairól azonban ellentmondóak a kutatások.

A két amerikai egyetem kutatói közel 37 ezer ember adatait elemezték a Brit Biobankban, amely félmillió nagy-britanniai lakos egészségi adatait tartalmazza. Munkájukban részt vett Gökhan Aydogan, a Zürichi Egyetem neuroközgazdásza is. Vizsgálódásaik eredménye szerint egyértelmű és a fogyasztás mértékével fokozódik a negatív összefüggés az alkoholfogyasztás és az agyszerkezet között azoknál, akik napi átlagban 1-2 alkoholegységnyi szeszes italt fogyasztanak. Egy korsó, vagyis fél liter sör vagy egy nagy pohár, 1,7 deciliter bor két egységnek számít.

Arra utaló jelek vannak, hogy az alkoholfogyasztás hatásai az agyra exponenciálisan növekednek. Napi minden további ital erősebb hatást gyakorol, mint az aznap fogyasztott összes ital, így minden ital, amiről esténként lemondunk, jelentősen csökkentheti az agy öregedését

– állapította meg Remi Daviet, a kutatás vezető szerzője, a Wisconsini Egyetem kutatója.

A kutatók szerint napi egy egységnyi alkohol elfogyasztása egy évvel öregíti az agyat azokéhoz képest, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Napi 4 szeszes ital elfogyasztása már az agy 10 évnyi öregedésével jár.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, kutatásuk célja nem az volt, hogy ok-okozati összefüggést keressenek az alkoholfogyasztás és az agystruktúra változása között, ennek bizonyítására további vizsgálatokra lenne szükség.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!