Kockázatelemzés

2022.04.08. 17:00

Szuperföldrengés és -cunami sújthatta a chilei Atacama-sivatagot közel négyezer éve

A tudósok hét éven át kutatták a témát, hogy megtudják, milyen sűrűn sújtották a térséget hasonló katasztrófák az ősidőkben.

Mintegy 3800 éve egy hatalmas, 9,5-es erősségű földrengés és annak nyomán 20 métert is elérő szökőár sújthatta a chilei Atacama-sivatagot, a világ legszárazabb területét - állítják chilei tudósok.

A "megaföldrengést" és a vele járó 15-20 méteres hullámokat a Nazca és a Dél-amerikai tektonikai lemezek összeütközése váltotta ki - vélik a Chilei Egyetem kutatói, akik a Science Advances című tudományos folyóiratban publikálták szerdán kutatásuk eredményét.

A kutatók több olyan ősi partszakaszt is azonosítottak Chile északi tengerpartja mentén, amely 4-7 méterrel magasabban fekszik a jelenlegi tengerszintnél. A tudósok szerint e magasban lévő "paleostrandok" nem keletkezhettek a tengerszint évezredek alatt végbement változásával, hanem csakis erős földrengések okozta tektonikai mozgások következtében.

A tanulmány vezető szerzője, Gabriel Easton szerint az észak-chilei veszély- és kockázatelemzéseknél figyelembe kell venni ilyen nagyerejű földrengések lehetőségét is.

A kutatók azt feltételezik, hogy a 3800 éve történt természeti csapás nagyon sok ember halálát okozta, vagy tömegeket késztetett arra, hogy más vidékekre vándoroljon.

Az egyetem tudósai hét éven át kutatták a témát, hogy megtudják, milyen sűrűn sújtották a térséget hasonló katasztrófák az ősidőkben.


A csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekvő Chilét története folyamán számos alkalommal sújtotta pusztító földrengés, legutóbb 2010-ben okozta emberek százainak halálát egy 8,8-es erősségű földrengés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!