Távol az igazságtól

2022.05.28. 12:50

Egy tanulmány szerint mindannyian hazudunk az elfogyasztott kalóriákról

Az eredmények szerint az elhízott emberek sem lódítanak többet az energiabevitelükről, mint a karcsúbbak.

A fogyasztók manapság szívesebben választják a fenntarthatóbb étrendet. Vagy legalábbis ezt mondják. Egy új tanulmány szerint az elhízott és vékony emberek egyforma mértékben valótlant állítanak az ételfogyasztásukról az Egyesült Királyságban. Mindenki (tévesen) úgy gondolja, hogy átlagosan körülbelül 900 kalóriát fogyaszt. A kutatók szerint ezek a hamis adatok több szempontból is negatív következménnyel járhatnak – olvasható az Origo cikkében.

Az Essexi Egyetem kutatói összesen 221 felnőttet vizsgáltak meg a tanulmányuk során. A vizsgálatban részt vevők valamennyien az Egyesült Királyságban élnek, átlagéletkoruk 54 év volt, és változatos testalkatúak. A kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy vezessenek étkezési naplót, majd ellenőrizzék az elfogyasztott energia mennyiségét, valamint a víz fogyasztásukat. A szakemberek vizeletvizsgálattal követték nyomon, hogy a résztvevők mit és mennyit ettek.

Az elhízott emberek átlagosan 1200 kalóriával, a karcsúbb résztvevők pedig 800 kalóriával mondtak kevesebbet valódi fogyasztásuknál. Az elhízott résztvevőknek azonban 13 százalékkal, nagyjából 400 kalóriával több energiára volt szükségük a napi feladatok elvégzéséhez. Ez a szakemberek szerint azt jelenti, hogy nem tódítottak többet az ételfogyasztásukról, mint a karcsúbb emberek.

Az American Journal of Human Biology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint minden résztvevő átlagosan 900 kalóriában határozta meg a napi fogyasztást, de ez tévedés. A kutatók becslése szerint ez 5 korsó sörnek, 3 McDonald's sajtburgernek, 7 csomag sózott chipsnek, 18 almának vagy 300 koktélparadicsomnak felel meg.

Amikor figyelembe vettük a különböző testméreteket és annak energiaigényeit, nem volt különbség abban, hogy mennyire értékelték alul az önkéntesek a táplálékfelvételüket. Ez megváltoztatja azt a közkeletű tévhitet, hogy az elhízott emberek többet lódítanak energiabevitelükről, mint a karcsúbbak

– mondta Gavin Sandercock professzor a ZME Science online tudományos portálnak.

Noha a tanulmány nem foglalkozott a jelenség okaival, néhány nappal korábban megjelent külön kutatás a Psychology & Marketing szaklapban, amely az élelmiszer-választással és a társadalmi megbélyegzéssel foglalkozott. A londoni City University Bayes Business School csapata azt találta, hogy az emberek többször választanak egészségesebb ételeket, amikor másokkal vannak együtt, mert félnek a negatív megítéléstől.

A kutatásunk szerint az élelmiszereknek ezt a fontos szerepét hasznosítani lehetne a fogyasztók jóléte érdekében. Rá kell világítanunk arra, hogy az egészséges ételek nemcsak a fogyasztók számára járnak előnyökkel, hanem közvetve abban is segítik őket, hogy másokat lenyűgözzenek

– mondta Janina Steinmetz, a tanulmány szerzője. 

Hozzátette, hogy ezek az eredmények nagyon fontosak lehetnek azok számára, akik az egészséges táplálkozási gyakorlatok javításában reménykednek.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!