Balatorium

2022.05.17. 18:18

Programsorozat indul a Balaton megóvásáért

A Balaton megóvása érdekében ökológiai-kulturális programsorozat indult, amely a tervek szerint 2023 után is folytatódik. A rendezvény részeként egyebek mellett szakmai párbeszédet folytatnak, ökológiai programokat, edukációs projekteket tartanak - hangsúlyozta a Jókai hajó fedélzetén tartott keddi sajtótájékoztatóján Can Togay János, a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat művészeti főtanácsadója.

Mint mondta, a Balatont érintő fő kérdések lesznek a Balatorium program sarokkövei, melynek során a művészet, a kultúra és az ökológia szereplői fognak össze a tóért.

Felidézte: 

olyan edukációs programokat indítottak, amelyek a művészet eszközeivel reagálnak a Balaton problémáira. Az előző félévben négy kurzus indult 41 hallgatóval és 28 művészeti projekt született.

Egyebek mellett lassú tájbejárási programsorozat indul Dörgicse közelében, ökológiai társasjátékot fejlesztettek, valamint létrehoztak egy alternatív oktatási helyszínként működő pavilont - sorolta.

A program szakmai partnere a Pad Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

A sajtótájékoztató keretében zajló kerekasztal-beszélgetés során a természetvédelemmel, a Balaton élővilágával foglalkozó szakemberek felhívták a figyelmet a tavat érintő legjelentősebb problémákra, a megoldásra váró feladatokra.

Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője kiemelte: bár örvendetes, hogy sokan látogatnak a Balatonhoz, a tömeg hatására megváltozik az itt élő fajok összetétele, számos faj eltűnik a területről.

Honti Márk kutató (MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport) felidézte, hogy a 2019-ben jelentkező algavirágzás az alacsony vízszint következménye volt. Mint mondta, fel kell készülni az éghajlatváltozás okozta kihívásokra.

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre csökken a Balatont tápláló folyók vízmennyisége, ami a vízszint csökkenéséhez vezet. Az idegenhonos fajok megjelenése pedig tönkreteheti a tó élőközösségét - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!