Közlekedésbiztonság

2022.06.18. 07:45

Leginkább ezek a tevékenységek vonják el figyelmünket autóvezetés közben

Mit csinálunk, miközben vezetünk? És mi az ezek közül, amiről nem is gondolnánk, hogy akadályoz minket a koncentrációban, mégis felelős lehet egy balesetért?

Vezetés közben rendkívül veszélyes az úgynevezett multitasking: mobilozunk, beszélgetünk, eszünk-iszunk, matatunk valami után vagy állítgatjuk a rádiót, miközben folyamatosan figyelnünk kellene az útra, illetve az autó kezelésére is. Ezért összegyűjtöttük azokat a tevékenységeket, amelyek ráérnek azután, hogy kiszálltunk az autóból.

Az okostelefon-nyomogatás a dobogó legfelső fokán áll: az autósok 90 százaléka használja a mobilját vezetés közben, habár tudja, hogy veszélyes. Minden rutin kérdése, ezért érdemes az üzeneteket, a cikkeket, a vicces GIF-eket és videókat később megnézni, amikor már nem a kormány mögött ülünk.

Készüljünk előre: az útvonaltervező alkalmazásban például még az elindulás előtt állítsuk be a címet, ha pedig telefonálnunk kell vezetés közben, a legjobb, ha kihangosítóra tesszük a készüléket, vagy olyan headsetet használunk, amely nem zárja ki teljesen a közlekedés zaját!

– javasolja Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató.

Ugyan kevesen gondolnák, de a vezetés közbeni étel- vagy italfogyasztás is könnyen elvonja a figyelmet a közlekedésről. Ha megcsúszik az ember kezében egy szendvics és leesik, vagy kiömlik a kávé, akkor arra hirtelen kell reagálunk úgy, hogy közben egy kézzel fogjuk a kormánykereket. Ez egyáltalán nem biztonságos, sőt az egykezes kormányfogás akár balesetveszélyes manővert eredményezhet!

Az étkezés idejére álljunk meg, ez garantálja ugyanis a teljesen biztonságos közlekedést. Kiemelten balesetveszélyes, ha a forró italt magunkra öntjük, hiszen ilyenkor az ember megugrik, elránthatja a kormányt. Ha mindenképp kocsiban szeretnénk italt fogyasztani, használjuk az erre alkalmas utazóbögréket, és csak addig tartsuk a kezünkben, amíg kortyolunk!

– tanácsolja Hoffer Zsolt.

Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a dohányzás is akadályozó tényező lehet a vezetésben, ami két problémát is felvet. Egyrészt a füst a járműben terjeng, és szó szerint ködösíti a látást, nemcsak az utastérben, hanem a tükrök körül is. Másrészt a cigarettahamu vagy a még égő csikk eshet a járművezető ölébe, illetve a jármű bármely alkatrészére, ez pedig tűzveszélyes. Ha valaki hosszabb útra indul, inkább kalkuláljon rövid szünetekkel az autóban való dohányzás helyett!

A fentiekből is jól látható, hogy rengeteg külső hatás ér minket, amelyek elvonják a figyelmünket a vezetésről, ezért lehetőség szerint mindig törekedjünk arra, hogy autózás közben a biztonságot tartsuk szem előtt - figyelmeztet közös közlekedésbiztonsági kampányában (#közlekedjbiztonságosan) a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) és a Hungarian Police Rallye Team Kft.

Borítóképünk illusztráció, forrás: 123RF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!