Ki szelet vet...

2022.06.06. 08:00

Magunknak köszönhetjük az egyre szaporodó heves esőzéseket

Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények számát - ezt állapították meg kínai tudósok a Climate and Atmospheric Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A tanulmányt a Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Hszincsiangi Ökológiai és Földrajzi Intézet kutatócsoportja készítette. A kutatók új módszert javasoltak az extrém csapadékváltozások kimutatására, hogy az emberi tevékenységnek a regionális szélsőséges csapadékeseményekre gyakorolt hatását Kínában mind a múlt, mind a jövő szempontjából értékelni tudják.
Megállapításuk szerint 

1961 és 2005 között a szélsőséges csapadékesemények időbeli eloszlása Kínában egyenetlenül növekedett, és kimutatható volt az emberi tevékenység jelentős hatása.
A kutatáshoz használt szimulációk azt jelezték, hogy az emberi tényezők erősödésével a szélsőséges csapadékesemények időbeli eloszlása az országban egyenetlenebb lesz, és Kína északnyugati részén a jövőben nagyobb lehet a heves esőzések kockázata.
A kínai kutatók tanulmánya a csapadékesemények elemzése és a vízkatasztrófák kezelése szempontjából is segítséget nyújthat.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!