Életeket mentenek

2022.06.14. 12:00

Véradókra nyáron is szükség van

A véradók napja alkalmából a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese kedden az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor azt mondta, 

hétköznapokon 1600–1800 véradóra van szükség Magyarországon, és 40–60 helyen várják a jelentkezőket.
Nemcsak a balesetekkor, hanem a különböző rosszindulatú megbetegedésben szenvedőknek, az őssejt- és szervátültetésre szorulóknak is nagy mennyiségű vérre van szükségük – hívta fel a figyelmet. A legnagyobb vérfelhasználók a hematológiai megbetegedéseket kezelő intézmények – jegyezte meg.
Hozzátette: 

alaptalan a fertőzéstől való félelem, a véradóhelyeken a maszk viselése kötelező, és minden, a véradáshoz használt tárgy egyszer használatos.
Kiemelte: ez a nap azért is jelentős, mert június 14-én született Karl Landsteiner orvos, akinek köszönhetően biztonságossá vált a vérátömlesztés.


A korábbi években jellemzően nyáron inkább a balesetek miatt igényelték a kórházak a vért, és kevesebb készítmény kellett a rutinellátásokhoz, de ez a különbség idén nem figyelhető meg – mutatott rá.
A véradási helyszíneket ITT találja.

Borítókép: Egy férfi vért ad a Civil véradás elnevezésű országos programsorozat egyik budapesti állomásán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épületében 2022. február 23-án (MTI/Bruzák Noémi)
 

Címkék#véradás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!