Oda kell figyelni

2022.07.03. 06:45

Hányszor együnk egy nap?

Nincs mindenki számára megfelelő, egységesen jó megoldás a dietetikus szerint.

Mindenkinek más a jó

„A több, kisebb részre osztott adaggal nem terheljük túl az emésztőrendszerünket, a gyomrunk megfelelően tud ürülni, az epénk és a hasnyálmirigyünk képes kellő mennyiségű emésztőenzimet és epefolyadékot termelni a tökéletes emésztéshez, és ideális esetben − ez természetesen függ az adott étel összetételétől – a vércukor- és inzulinszintünk sem ugrik az egekbe - írja a Diéta és fitnesz. Ha a kis volumenű étkezések két-három óránként követik egymást, szervezetünknek biztosan nem kell energiahiánytól tartania az étkezések között sem” – hangsúlyozza Barcza Zsuzsanna a cikkben.

„A napi háromszori étkezés sem helytelen, ha minden étkezésünk tartalmaz komplett fehérjéket és lassan felszívódó szénhidrátokat. Tény, hogy nagyobb eséllyel többet eszünk akkor, ha az étkezéseink között több idő telik el, de egy jól összeállított, rostokban és tápanyagokban bővelkedő étkezés akár több órán át is fedezheti a szükségleteinket úgy, hogy közben nem raktározunk zsírt, és nem is éhezünk.”

Reggeli-ebéd-vacsora

„Az biztos, hogy a három főétkezésnek kell biztosítania tápanyagszükségletünk alapját mennyiségileg is és minőségileg is. A reggeli a legkisebb energia- és tápanyagtartalmú étkezés, az ebéd a legnagyobb, a vacsora pedig a kettő közötti, azonban az sem jó, ha ezek között lényeges mennyiségi különbség van” – figyelmeztet a dietetikus.

Closeup,Of,A,Woman,Eating,Healthy,Salad,.,Beautiful,Smiling
Forrás: Shutterstock

Célszerű, ha a reggeli alapját az összetett szénhidrátok adják, de nem feledkezhetünk meg a teljes értékű fehérjékről sem. Ebédnél fontos, hogy a fehérjék és szénhidrátok mennyiségileg kiegyenlítsék egymást. Ilyenkor vehetünk magunkhoz magasabb keményítőtartalmú, gyorsabban felszívódó szénhidrátot, viszont ügyeljünk arra, hogy ezt legalább kétszeres mennyiségű, lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű élelmiszerrel is egészítsük ki (például egy rész rizs, két rész párolt zöldség). Vacsoránál aztán az arányok forduljanak meg, az utolsó étkezés bővelkedjen zsírszegény fehérjékben, amit lassan felszívódó szénhidrátokkal egészíthetünk ki.A legjobb, ha az utolsó étkezésünket a lefekvés előtt három-négy órával befejezzük. A három főétkezést szükség esetén kiegészíthetjük egy-két kis étkezéssel, amelyek szinten tartják a vércukor- és inzulinértékeinket a következő étkezésig. Kis étkezésre fogyaszthatunk gyümölcsöt, zsírszegény tejtermékeket, viszont óvakodjunk a magas kalóriatartalmú péksüteményektől, a nasiktól!

Vizet is!

„Soha nem szabad elfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról sem − hangsúlyozza a dietetikus. − Ahogy ételeinket, úgy az elfogyasztott folyadékot is fontos megfelelően adagolnunk, hiszen a veséink egyszerre 3-4 dl-nél többet képtelenek feldolgozni. Átlagos folyadékigényünk, amit a testmozgás mértéke, a külső hőmérséklet fokozhat, ideális testtömegünk 4 százaléka. Ha egy-másfél óránként elfogyasztunk egy-egy pohár folyadékot, és naponta eszünk gyümölcsöt, zöldséget, zsírszegény tejtermékeket, könnyen kielégíthetjük a szervezetünk folyadékigényét.”

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!