Ki volt és hogyan halt meg?

2022.07.02. 11:50

Kiolvasztják az 1300 éve fagyott gyermek, Jégherceg sírját a német kutatók (videó)

Felolvasztják azt a Bajorországban talált, 1300 éves gyermeksírt a német kutatók, amelyet a lelet sérülése megelőzése érdekében a környező talajjal együtt, lefagyasztva emeltek ki a régészeti helyszínről.

A sírt a bajor műemlékvédelmi hivatal szakemberei 2021 októberében Tussenhausenben találták meg. Elszállításához lefagyasztották a sírt körülvevő talajt, majd egy tömbben emelték ki a sírt. A 800 kilogramm súlyú, fagyott sírt a hivatal egy Bamberg környéki kirendeltségén tárolták egy fagyasztóban.

A helyi hatóságok szerdán közölték, hogy a napokban olvasztják ki a sírt. A szakemberek különleges szívóberendezést használnak, hogy a forró levegővel történő olvasztás közben keletkező víz ne tegyen kárt a leletben. Az olvasztás szüneteiben hűtéssel biztosítják az állandó, mínusz négy fokos hőmérsékletet.

Jégherceg sírja. A gyermek tíz év körüli lehetett, amikor a 7. században elhunyt 
Forrás: Bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal

A sírban nyugvó Jégherceg, ahogy a régészek elnevezték, egy 7. században elhunyt fiúgyermek volt. A kutatók minél többet akarnak kideríteni a származásáról, köztük azt is, hogy gazdag környezetből származott-e, amire több, a sírban talált tárgy is utal.

A tíz évnél feltehetően nem idősebb fiút egy kutyával együtt temették el. Sírjában egy arany veretekkel díszített öves kardot és ékszereket, például aranyleveles kereszteket és ezüst karkötőket is találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!