Amikor a cápa az áldozat

2022.07.03. 15:40

Sorozatgyilkossá vált két kardszárnyú delfin, cápákat gyilkolnak Dél-Afrikában

Két kifejlett hím kardszárnyú delfin gyilkolja sorra Dél-Afrika nagy fehér cápáit – írja a Live Science magazin cikke nyomán az Origo.

 2017 óta egy hím orkapár (Orcinus orca) legalább nyolc nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) mészárolt le Gansbaai partjainak közelében. Egy kivételével minden esetben széttépték a tengeri ragadozókat, a májukat pedig kiették. Egyes cápáknak még a szíve is hiányzott.

Az ilyen szörnyűséges mészárlások nem szokatlanok a kardszárnyú delfineknél, amelyek az apró halaktól a bálnákig gyakorlatilag mindent elejtenek, de ritkán fordul elő, hogy két orka ámokfutása ilyen drasztikus hatással legyen élőhelyükre. Az esetet a kutatók az African Journal of Marine Science című folyóiratban mutatták be.

A bálnatámadás egyik áldozata, egy 4,2 méteres hím fehér cápa:

A kutatók szerint a nagy fehér cápák száma drámaian csökkent a térségben, mióta a két sorozatgyilkos öt évvel ezelőtt elkezdte ámokfutását. A hosszú távú megfigyelések és a címkézési adatok együttest tanulmányozásával megállapították, hogy a cápák elkerülik a gansbaai partvidéket, ha az orkák a közelben tartózkodnak.

A megjelölt nagy fehér cápák néha hetekre vagy hónapokra eltűntek, elhagyva a területet, amelyet korábban kizárólag ők uraltak.

A tanulmány vezető szerzője, Alison Towner szerint ilyen elkerülő stratégiát korábban tanzániai vadkutyáknál figyeltek meg, amikor közelükben oroszlánok jelentek meg.

Minél gyakrabban látogatják az orkák ezeket a helyeket, annál tovább maradnak távol a nagy fehér cápák – mondta Towner.

Gansbaai körülbelül 120 km-re keletre található Fokvárostól. A tanulmány szerzői szerint a nagy fehér cápák egész éves jelenléte a területen Gansbaai-t a cápafigyelők kedvelt turisztikai célpontjává tette.

A nagy fehér cápák közel 5 méteres testhosszukkal és félelmetes fogaikkal a vizek csúcsragadozói voltak, egészen addig, míg 2015-ben a két vérszomjas kardszárnyú delfin fel nem bukkant. Az orkák könnyen felismerhetők voltak harci sebhelyeikről, hátúszóik kissé deformáltak voltak. Amint felbukkantak a partvidéken rögtön gyilkolni kezdtek, megjelenésük után nem sokkal a megfigyelők már egy cápatetemet láttak a partra sodródni.

2016 és 2017 között további öt fehér cápát találtak holtan a környéken - négynek a testét felhasították, a máját pedig kitépték. (A cápáknak nagy, zsíros májuk van, ami sok energiát és táplálékot biztosíthat a támadóknak). Mindegyik cápa halála egybeesett az orkaduó észlelésével. A gyilkos páros számlájára 8 cápa halála írható, de nem kizárt, hogy jóval több tengeri ragadozóval végeztek.

Az első cápa halálát követő hat hónap során a napi cápaészlelések száma Gansbaai-ban a napi több mint hatról mindössze egyre csökkent. Az elektronikus jeladókkal megjelölt cápák észlelése is visszaesett. A 2017-es támadásokat megelőzően naponta három-nyolc megjelölt cápát észleltek a területen. Ez a szám az azt követő hónapokban nullára csökkent.

A jeladók adatai azt mutatták, hogy néhány nappal az orkák támadása után a cápák egy része több száz mérföldnél is messzebbre menekült Gansbaai-tól. Néhány esetben a cápák hat hónapnál is tovább voltak száműzetésben.

A nagy fehér cápák távolmaradása megváltoztatta a térség ökoszisztémáját is; többek között olyan fajok jelentek meg tömegesen, amiknek a számát korábban a nagy fehérek tartották kordában. A jelenség a táplálékláncra is drasztikus hatással van.

Egyelőre nem tudni, mi okozza a két kardszárnyú delfin szokatlan vérszomját. A szakértők szerint elképzelhető, hogy olyan alfajhoz tartoznak, ami fehér cápák elejtésére specializálódott, de az is megeshet, hogy a korábbi zsákmányállatok számának megcsappanása hajtja őket.

A megfigyelések tovább folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!