Óraállás

2022.08.02. 10:41

Meghosszabbította a rendkívüli diktálási időszakot az MVM

Augusztus 5. helyett augusztus 15-ig biztosít lehetőséget ügyfeleinek a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan a mérőállások bediktálására az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (MVM).

"Ha eddig még nem sikerült a mérőóraállás rögzítése, javasoljuk, hogy augusztus 15-ig térjen vissza az online ügyfélszolgálatra vagy a telefonos ügyfélszolgálatra. A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0-24 órában lehetséges az online felületen, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással" - írja a rendkívüli diktálási időszak meghosszabbításáról szóló közleményében az MVM.

A közlemény megjegyzi, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és hogy a kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni a rendkívüli időszakban. Hozzáteszik, amennyiben az ügyfél augusztus 15-éig nem küldi el az aktuális mérőóraállást, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján számlamegosztás történik: a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

Az óraállásokat tehát augusztus 15-én hétfőig lehet bediktálni, de az ügyfélszolgálat túlterheltsége miatt a telefonos és a személyes ügyintézés helyett inkább online érdemes intézkedni. A gázóra állását regisztráció nélkül ide kattintva rögzíthetjük, míg a villanyóra állásának rögzítéséhez az MVM Next oldalán találunk eligazítást attól függően, hogy melyik szolgáltatónál voltunk korábban.

Kinek éri meg diktálni?

Az, hogy kinek érheti meg a diktálást választani, valószínűleg attól függ, hogy ki mennyit fogyaszt. Amint fentebb írtuk, a diktálás nem kötelező, van azonban több olyan fogyasztó is, akiknek ajánlott.

  • Aki eddig is a meghatározott átlag alatt maradt, annál nincs jelentősége annak, hogy diktál-e vagy sem.
  • Akinél egy éven belül ingadozik a felhasznált áram- és gázmennyiség, annak érdemes lehet, főleg, ha átalánydíjas.
  • Ha valaki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia a pontosabb elszámolás miatt.
  • Ha valaki eddig az átlag fölé ment, azonban most csökkentené felhasználását, annak átalánydíjasként érdemes lehet lejelentenie a jelenlegi állást, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az eddigi magasabb fogyasztása is belelóg-e az átlagába.

A jelentésnek azért is lehet jelentősége, mert aki diktál, annak a szolgáltató külön tudja kezelni az augusztus 1-je utáni fogyasztását a korábbi időszaktól, így a korábbi átlag feletti fogyasztást garantáltan rezsicsökkentett áron fogják neki kiszámlázni - figyelmeztet a Bors összeállítása.

A kormány védi a rezsicsökkentést

A rendkívüli diktálási időszak meghosszabbítására Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is felhívta a figyelmet közösségi oldalán, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány Európában egyedülálló módon védi a magyar embereket az elszabadult energiaáraktól, és hogy a rezsicsökkentés minden család számára fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentett gáznak és áramnak köszönhetően a háztartások havi közel 181 ezer forintot spórolnak meg, ami éves szinten több mint 2 millió forint megtakarítást jelent számukra.

Borítóképünk illusztráció, forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!