Rátz Tanár Úr Életműdíj

2022.09.25. 16:26

Ismét lehet jelölni a természettudományos tárgyak legjobb oktatóit

A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok terjeszthetők fel.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ismét lehet jelölni a Rátz Tanár Úr Életműdíjra azokat a természettudományos tárgyakat oktató tanárokat, akik kimagasló szerepet töltenek be tantárgyuk népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma idén 22. alkalommal írta ki a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdán.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által közösen létrehozott alapítvány a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal azokat a tanárokat ismeri el, akik különösen sokat tettek a magyarországi reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért - olvasható a kiírásban.

A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok terjeszthetők fel.

A közlemény szerint a fejenként 2 millió forinttal járó elismerésre - amelyet minden évben a fenti szakterületről két-két pedagógus kap meg - kollégáik, magánszemélyek, illetve szakmai és társadalmi szervezetek jelölhetik a tanárokat, a nyertesek személyéről pedig az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt. A kuratórium elnöke Kroó Norbert fizikus.

A pályázatot kizárólag online lehet beadni, október 6-ig. A pályázatról további információ az alapítvány honlapján, a ratztanarurdij.hu címen olvasható.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium legendás matematika-fizika tanáráról, Rátz Lászlóról nevezték el, aki számos, később kiváló tudóssá váló tehetséges diákot indított el a pályán, közöttük Neumann Jánost és Wigner Jenőt is.

Az elismerések átadására várhatóan 2022 november végén kerül sor.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!