Madársokadalom

2018.11.12. 15:27

65 ezer lúd szállta meg a tatai tavakat

A tömegben tizenkilenc vörösnyakú lúd és két öreg kis lilik is látható, valamennyi fokozottan védett lúdfaj.

Tata, 2011. november 26. Repülõ vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklõdõk a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékérõl érkezõ vadludak évszázadokkal ezelõtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenõhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költõhelyeik felé. MTI Fotó: Kovács Attila

Soha ilyen korán nem érkeztek meg a ludak, és sosem voltak még ennyien Tata környékén, mint most. Az első példányok – köztük jeladóval ellátottak – október közepén bukkantak fel a Tata környéki Asszony-tavon, miközben csak no­vember első napjaira várták őket a szakemberek. Idén azonban a szokásos időre már tízezer vadlúd éjszakázott Naszály határában. Így Márton-napra aztán hatvan­ötezer lúd repült ki reggelente a vizek mellől a közeli szántóföldekre táplálékot szerezni – írja a Bors Online.

„Most a Naszály melletti ha­lastavaknál 20-22 ezren, az Asszony-tónál 45 ezren vannak. Ez azt jelenti, hogy dugig vannak a 20-25 hektáros vízfelületek” – mondta a portálnak Csonka Péter, aki a madarakról fotókat készített.

Fotó: Csonka Péter

„Összesen hatvanötezer lu­dat számoltunk össze. Ez nem is annyira nehéz, mert kisebb csapatokban repülnek ki, amik nagyjából mindig hasonló létszámúak.

Viszont ez már rekordnak számít, sosem voltak még ennyien.

Fotózni már annál nehezebb őket, hiszen félnek a vadászok miatt. Ha például kint marad egy zsák a szántóföldön, akkor már le sem szállnak oda” – tette hozzá a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységének vezetője.

Fotó: Csonka Péter

Péter sötétben – azaz kora hajnalban – megy ki manapság a lesre, és sötétben megy onnan haza, amikor a madarak elrepülnek. Csak azért, hogy a tökéletes fotó meglegyen. Ugyanakkor tíz-tizenkét próbálkozásból csupán egy lesz sikeres. Emellett aktívan szervezi a hónap végi Tatai Vadlúd Sokadalmat, ahol, ha a szerencse kedvez a kilátogatóknak, szinte testközelből figyelhetnek meg akár napközben is legalább tíz-tizenkétezer vadludat az Öreg-tavon – ismerteti a cikk.

Borítókép: Repülő vadludak. Forrás: MTI / Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!