évforduló

2020.11.27. 16:31

A 145 éve született a modern magyar gyermekgyógyászat úttörője

Heim Pál születésének 145. évfordulójára a Fiumei úti sírkertben emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete.

Forrás: Wikipedia

A modern magyar gyermekgyógyászat úttörőjének, Heim Pál születésének 145. évfordulójára emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) pénteken a Fiumei úti sírkertben.

Az online közvetített rendezvényen elhangzott, hogy Heim Pál nevéhez köthető többek között a hazai gyermekápolónői képzés megalapítása, a gyermekorvosi prevenció előmozdítása; Heim Pál kutatásának középpontjában többek között a csecsemőkori táplálkozás zavarai, a fehérvérsejtek sajátosságai, a szervezet folyadék- és sóforgalmában bekövetkezett változások, valamint az anyatej és a vitaminok fontossága álltak.

Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója emlékeztetett, hogy a Fiumei úti sírkertben mintegy 120 híres orvos nyugszik, az ő emlékük ápolására tavasz óta kiemelt figyelmet fordít az intézmény. Köztük található Lengyel Árpád, aki a Titanic katasztrófájánál volt mentőorvos; Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő; Bene Ferenc, a fekete himlő elleni védőoltást Budapesten meghonosító orvos; valamint Kresz Géza, akinek a nevéhez a nagyvárossá váló Budapest mentőszolgálatának a megszervezése köthető.

Hozzátette, a Fiumei úti sírkert honlapján elérhetővé vált egy online séta Korok, kórok és a köz egészsége – orvosok a Fiumeiben címmel, ahol a virtuális látogatók érdekességeket olvashatnak az itt nyugvó orvosokról. Emellett a magyar orvosképzés 250. évfordulójának emlékéve alkalmából elkészítették az Anatómus professzorok munkássága és sírjai a Fiumei úti sírkertben című kisfilmet, amely a NÖRI Youtube-csatornáján is elérhető.

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa kiemelte, hogy Heim Pál a modern magyar gyermekgyógyászat egyik alapítója, a kutató, nővéroktató, egyetemi tanár és szervező a legnagyobb magyar orvosok közé tartozott. Szószólója volt az egyetlen természetes táplálási módnak, a szoptatásnak. Nem csak az akkori kor legkorszerűbb módszereivel bizonyította kutatásainak igazságait, de azokat cikkeivel is széles körben propagálta – tette hozzá.

Heim Pál 1875-ben született Budapesten. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi oklevelet 1897-ben, majd 1901-ben a budai Irgalmasrendi Kórház gyermekosztályának főorvosává nevezték ki. Kiemelkedő szerepet játszott az anyák és csecsemők védelmére létrehozott Országos Stefánia Szövetségben, a szervezet orvosi bizottságának elnöke is volt. Fontosnak tartotta a megelőző, felvilágosító és nevelő munkát. Kezdeményezésére 1916-ban indították el a gondozóképzést a Központi Védőnőképző Iskolában, életre hívva a gyermekápolónői iskolát. Itt végeztek 1921-től a nagy megbecsülést élvező, a köztudatban Heim nővéreknek hívott gondozók. A főváros vezető gyermekintézete, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet 1957 óta viseli a magyar gyermekgyógyász, egyetemi tanár nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!