tragikus túra

2019.07.30. 15:30

A halálba zuhant két cseh hegymászó Norvégiában

Európa legmagasabb függőleges sziklafala, az észak-norvégiai Trollveggen (Troll-fal) megmászása közben járt szerencsétlenül két cseh hegymászó.

Rock climber in action, Flatanger, Norway, Scandinavia, Europe

Forrás: AFP / Robert Harding Heritage / robertharding

Fotó: David Pickford

Az eltűntként keresett férfiak vélhetően élettelen testét hétfő délután észlelték egy helikopterről a több mint 1000 méter magas sziklafal lábánál. Feltételezhetően a mélybe zuhantak a falról mászás közben. Kedden tesznek kísérletet a holttestek kiemelésére a nehezen megközelíthető helyről.

A viszonylag gyakorlottnak számító férfiak a múlt héten, csütörtökön indultak a Norvégia egyik fő természeti látványosságának, a hegymászók és bázisugrók kedvencének számító sziklafal meghódítására. A tervezett szombati időpontban azonban

nem léptek kapcsolatba hozzátartozóikkal, így azok kerestetni kezdték őket a norvég hegyimentőkkel.

Autójukat megtalálták a látogatóközpont parkolójában.

Az 1100 méteres függőleges sziklafal csúcsa a legmeredekebb ponton csaknem 50 méterrel kijjebb van, mint a hegy lába.

A veszélyes sziklafal térségében a bázisugrást 1986-ban betiltották, két évvel azután, hogy a modern bázisugrás atyja, az ugrásait filmező amerikai Carl Boenish halálra zúzta magát a sziklákon, egy nappal a bázisugrás új magassági rekordjának felállítása után.

Borítókép: hegymászó akció közben Norvégiában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!