aggasztó

2021.06.04. 07:49

A partok közelében halmozódik fel a tengernyi szemét

A tengerekben lévő műanyagszemét 80 százaléka a partokra kerül vagy a part menti vizekben úszik.

This photo taken on April 13, 2021 shows a man and child collecting trash along the beach in Klaeng district, Rayong province. (Photo by Romeo GACAD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Romeo Gacad

Különösen Délkelet-Ázsia tengerparti régióiban és a Földközi-tenger partvidéken magas a partra vetődő műanyag aránya – állapította meg a Berni Egyetem vezette kutatócsoport az Environmental Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

A szakértők az óceán áramlatain és becsléseken alapuló modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, mennyi műanyaghulladék kerül a vizekbe.

Amennyiben a partokról és a vizek felszínéről nem gyűjtik össze a szemetet, a modell szerint

az úszó hulladék 77 százaléka öt éven belül eljut a partokra vagy a part menti vizekbe.

Ott gyűlik össze a partokon a legnagyobb arányban a szemét, ahol a legtöbb műanyag kerül a tengerekbe – közölte a Victor Onink, a Berni Egyetem tudósa vezette kutatócsoport. Ez elsősorban Délkelet-Ázsiára, valamint a Földközi-tenger területére vonatkozik, ahol a Nílus sok szemetet szállít a tengerbe.

A legkisebb a műanyag koncentrációja a kevésbé lakott területeken, például a sarkvidéki régiókban, Chile partjainál vagy Ausztrália partvidékének egyes részein.

A szimulációk során az antarktiszi szárazföld mentes volt a műanyagtól.

A kutatás szerint többek között az Egyesült Államok keleti részén, Japán keleti részén és Indonéziában a vizekbe kerülő műanyagszemét nagyobb valószínűséggel jut el a nyílt óceánba, mint máshol.

„Ezeken a helyeken különösen hatékony lenne a műanyag összegyűjtése, mielőtt kikerül a nyílt vízre” – mondta Onink.

Borítókép: szemetet gyűjt egy kislány, vélhetően a nagypapájával, vagy csak egy jó arc idős emberrel a tengerparton, Thaiföldön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!