óvintézkedések

2019.05.03. 16:39

A tengerszint-emelkedés miatt több száz templomot önthet el a víz

Az Egyesült Államok alacsonyan fekvő part menti területein 499 olyan templom lesz a század közepére, amelyet éves szinten eláraszthat a tengervíz, amennyiben az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása a jelenlegi ütemben növekszik tovább.

An employee walks through a flooded church on June 11, 2018 in Montrem following the flooding across the region of Dordogne, south western France. - The region of Dordogne has been particulary affected by the thunderstorms in the night of Sunday, June 10, 2018 to monday, June 11, 2018. Severe damage has been reported in houses and on the roads. (Photo by MEHDI FEDOUACH / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mehdi Fedouach

A 21. század közepére csaknem 500, az Egyesült Államok alacsonyan fekvő part menti területein álló templomot fog fenyegetni a veszély, hogy évente legalább egyszer elönti a víz a klímaváltozással összefüggő globális tengerszint-emelkedés miatt – derül ki egy amerikai nonprofit klímakutató szervezet csütörtökön közzétett jelentéséből.

A Climate Central tanulmánya szerint a part menti Louisiana, Észak-Karolina és Florida államokban van a legtöbb – mindegyikben nagyjából nyolcvan – olyan templom, amelynek talán rendszeres árvízzel kell szembenéznie.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) adatai szerint amennyiben az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal nő a globális átlaghőmérséklet, akkor 2100-ig akár 77 centiméterrel is emelkedhet a globális tengerszint, ami komoly fenyegetést jelent a part menti infrastruktúrákra nézve.

Az Egyesült Államokban 499 olyan templom lesz a század közepére, amelyet éves szinten eláraszthat a tengervíz, amennyiben az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása a jelenlegi ütemben növekszik tovább.

A jelentés szerint az Egyesült Államok nagyjából 400 ezer templomnak, zsinagógának, mecsetnek és egyéb imaháznak ad otthont. A tanulmány szerzői azt tanácsolják az érintett gyülekezeteknek, hogy, amennyiben lehetőségük van rá, akkor tegyék meg a szükséges intézkedéseket a templomaik megóvása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!