tokio

2019.05.31. 18:45

A tervezettnél tovább maradhat Japánban az óriáspanda-kölyök

A kínai fél megértésének köszönhetően sikerült meghosszabbítani a kölcsönszerződést.

Forrás: Shutterstock

A tervezettnél jóvál tovább, a jövő év végéig Japánban maradhat egy óriáspanda-kölyök, amely a tokiói Ueno állatkertben született két éve.

Az óriáspandákról szóló kölcsönszerződés értelmében a kölyöknek kétévesen, júniusban kellett volna visszatérnie Kínába, amely tulajdonosa a világ összes óriáspandájának, azoknak is, amelyek külföldi állatkertekben születnek.

A tokiói kormányzó, Koike Juriko pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

„a kínai fél megértésének köszönhetően” sikerült meghosszabbítani a kölcsönszerződést és az Ueno állatkert látogatói 2020 végéig csodálhatják meg a pandakölyköt.

Bizonyára sokaknak hiányzik majd Hsziang Hsziang, de a módosított szerződés lejártával muszáj lesz visszaadni a kölyköt Kínának a fajmegőrzés és a szaporítás céljából – mondta a kormányzó.

Hsziang Hsziang 2017. június 12-én jött világra a tokiói állatkertnek kölcsönadott pandapár, Sin Sin és Zsi Zsi utódjaként. Nevét a közönségtől kapta, elnevezésére annak idején 320 ezer javaslat érkezett.

A természetes úton fogant Hsziang Hsziang volt három évtized után az első olyan Tokióban született óriáspanda, amely életben is maradt.

Japán évi 950 ezer dollárt „bérleti” díjat fizet Kínának Hsziang Hsziangért.

Az anyaállat, Sin Sin és a hím Zsi Zsi 2011-ben került Japánba egy 10 évre szóló kölcsönszerződés alapján.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!