történelmi ereklyék

2018.07.24. 17:02

A Titanic 5500 darabja keresi új gazdáját

A felbecsülhetetlen értékű tárgyak jelenleg egy csődbe ment amerikai vállalat tulajdonában vannak.

James Cameron, a Titanic rendezője és a hajó roncsait felfedező Robert Ballard is támogatja brit múzeumok egy csoportját, amely meg akarja vásárolni a luxusgőzösről származó mintegy 5500 műtárgyat.

A kampány szervezői kedden jelentették be, hogy 15 millió fontot (5,5 milliárd forintot) akarnak összegyűjteni, hogy megvásárolhassák a jelenleg egy amerikai vállalat tulajdonában lévő kollekciót. A brit múzeumi csoport hozzátette: a műtárgyak jövője bizonytalan, mivel a vállalat csődöt jelentett.

A műtárgyak között van a hajótest egy része és ott szerepelnek a hajó nagy lépcsősorát díszítő bronz kerub is. A több ezer tárgyat magában foglaló kollekciót számos mélytengeri merüléssel, 1987 és 2004 között hozták a felszínre.

A vásárlási szándékát bejelentő csoportban szerepel a Greenwichi Királyi Múzeum, az Észak-írországi Nemzeti Múzeum, továbbá a Titanic Belfast múzeum és a Titanic Alapítvány.

A Titanic Belfast honlapján kedden megjelent közlemény hangsúlyozza, hogy amennyiben a vállalkozás elbukna, félő, hogy magángyűjtőknek árusítják ki a gyűjteményt.

„A történelem egy hihetetlen darabjáról van szó, az elbizakodottság iskolapéldájáról. Ha kiárusítják és magánkézbe kerül, eltűnik a közönség szeme elől. A gyűjtemény szertefoszlik és soha többé nem lehet egyesíteni”

- figyelmeztetett Cameron, akinek a Titanic katasztrófájáról készült 1997-es filmje Leonardo DiCaprióval és Kate Winslettel a főszerepben világszerte hatalmas sikert aratott, és minden idők legnagyobb bevételű mozija lett.

A National Geographic Society 500 ezer fonttal (183 millió forinttal) támogatja a gyűjtemény megőrzését célzó kezdeményezést.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Everett Historical

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!