egy felhőkarcoló is elférne benne

2018.11.07. 21:55

A világ egyik legnagyobb barlangját fedezték fel Kínában

A geológusok szerint tele van meredek lejtőkkel, göröngyös felületekkel és egy folyó is fut benne.

A világ egyik legnagyobb, akár egy kisebb méretű felhőkarcoló „elszállásolására” is képes barlangját fedezte fel egy kínai és brit szakemberekből álló kutatócsoport a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen.

A kutatócsoport egyik tagja, Hsziang Hang szerint a Hajting barlang térfogata 3,53 millió köbméter, alapterülete 77600 négyzetméter,

belmagassága pedig több mint 200 méter, vagyis akár egy kisebb méretű felhőkarcoló is elférne benne.

A Brit Barlangász Egyesület, valamint a Kínai Geológiai Tudományok Akadémiája karsztosodást vizsgáló intézetének munkatársai még októberben fedezték fel a barlangot egy óriási víznyelő alatt Fengsan megyében.

A geológusok szerint a barlang tele van meredek lejtőkkel, göröngyös felületekkel és egy folyó is fut benne. A szakemberek úgy vélik, hogy térfogatát tekintve ez lehet a világ tízedik legnagyobb barlangja, alapterülete pedig a harmadik legnagyobb a világon. Mindezek megerősítéséhez azonban még szükség van a háromdimenziós feltérképezés eredményeire.

A barlangot egy szomszédos faluról nevezték el.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!