világtalanul

2017.11.05. 12:02

Akkora szmogfelhő borítja a vidéket, hogy nem éri meg kimenni

Hatalmas szmogfelhő borította be Pakisztán nagy részét és a szomszédos India egyes területeit is – tudatták a helyi hatóságok.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: tennis

Meteorológusok szombaton arra hívta fel a figyelmet, hogy a légszennyezés alapvetően a szálló por, valamint a tarlóégetés és a gyárak működése nyomán felszabaduló füst miatt alakult ki, és legalább a hónap közepéig nem fog szétoszlani.

A pakisztáni autópálya-rendőrség egyik tisztje arról számolt be, hogy Pandzsábban a rossz látási viszonyok okozta balesetben legkevesebb tíz ember halt meg, és több mint kétszer ennyien megsérültek.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ha nem muszáj, ne induljanak útnak.

Pakisztán nagyvárosaiban a légszennyezettség mértéke szmog nélkül is a négyszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértéknek.

Újdelhiben hasonló a helyzet. Az indiai hatóságok a levegő minőségét a „nagyon rossz” kategóriába sorolták. Emiatt egyes iskolákban elmaradtak a tornaórák, sportesemények és a kinti rendezvények. Újdelhi levegője hagyományosan rossz, ezért a múlt hónapban, a díváli, vagyis a fények ünnepén a legfelsőbb bíróság megtiltotta a petárdák és tűzijátékok használatát, de miután sokan figyelmen kívül hagyták a tiltást, az ünnep után az indiai főváros levegőjének szennyezettsége az egészségügyi határérték tizennyolcszorosára emelkedett.

Borítókép: Shutterstock / tennis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!