sajnálatos hír

2021.08.02. 10:00

Aktiválták magukat a vadorzók Dél-Afrikában

A pandémia csillapultával újra aktivizálódtak a Dél-afrikai Köztársaságban a vadorzók, akik 249 orrszarvút ejtettek el a tülkükért 2021 első felében, egyharmadával többet, mint a koronavírus-járvány sújtotta 2020 hasonló időszakában, amikor 166 rinocéroszt öltek meg – közölte Creecey környezetvédelmi miniszter szombaton, a vadőrök világnapján.

A scout stands in clearing made among elephant grass to mark the landing site for a helicopter on February 3, 2016 at the Garamba National Park in north-eastern Democratic Republic of Congo (DRC) where in the past three years alone, over 100,000 African elephants have been killed for their tusks. - African Parks, a non-profit organization now in charge of Garamba National Park's rehabilitation, has taken a number of measures, including doubling patrol efforts and increasing aerial surveillance in a bid to stem poacher incursions from as far as Chad into Africa's oldest national park. (Photo by TONY KARUMBA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tony Karumba

A vadorzás mindazonáltal még nem érte el a járvány előtti szintjét: 2019 első felében 318 orrszarvú esett vadorzók áldozatául.

A kihalás fenyegette rinocéroszok több mint felét, 132-t az ország legnagyobb nemzeti parkjában, a Kruger Nemzeti Parkban ölték meg.

A Krugerben összesen 715, vadállatok elleni támadást észleltek, 4 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Országszerte 125 embert tartóztattak le vadorzásért vagy orrszarvútülök csempészéséért.

A Kruger a kontinens egyik legnagyobb nemzeti parkja, Dél-Afrika egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága és természetvédelmi területe. A rezervátumot 1898-ban alapította Paul Kruger akkori elnök. Jelenlegi nevét 1926 óta viseli.

A világ orrszarvúinak 80 százaléka Dél-Afrikában él.

A világnap alkalmából a környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a vadorzás ellen és a vadállomány védelmében folytatott küzdelem frontvonalában a vadőrök harcolnak, akik „nap mint nap az életüket kockáztatják”.

A Kruger Nemzeti Park történetében első ízben május 1. óta egy nő, Cathy Dreyer vezeti a vadőrök csapatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!