forró napok

2020.07.05. 11:00

Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás

A nyár folyamán a hegyekben is egyre melegebb lesz: még ezer méteres magasság felett is gyakoriak lesznek a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletek – derült ki a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD), az MeteoSchweiz svájci meteorológiai és klimatológiai hatóság és az osztrák meteorológiai és geodinamikai központi intézet (ZAMG) értékeléséből.

Forrás: Shutterstock

Az ezer méteres magasságban lévő svájci Chateau d'Oex-ban 1990 és 2019 között 19 olyan év volt, amikor a legforróbb napokon 30 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Az azt megelőző harminc évben csupán két évben fordult elő hasonló. Az ausztriai Seefeldben 1200 méteres magasságban a forró napok száma 5-ről 13-ra emelkedett.

Az Ausztriában lévő gleccserek az 1850-ben mért legnagyobb méretük óta felszínük 60 százalékát veszítették el – áll a DWD közleményében. Svájcban is egyre inkább visszahúzódik a jég: a nulla Celsius-fokos határ középmagassága nyáron rendszeresen 3800 méter körül van, holott 1961 és 1990 között még 3350 méteren volt.

Ez a változási irány nagy valószínűséggel a következő évtizedekben folytatódni fog

– vélik a szakértők.

„Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, a ma szélsőségesen forró nyarak az évszázad végére már normálisnak fognak számítani” – emelte ki a DWD.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!