virgin galactic

2018.04.06. 10:31

Az új űrhajó már sikeresen vette az akadályt

Sikeresen végrehajtotta első próbarepülését a Virgin Galactic VSS Unity nevű utasszállító űrhajója a kaliforniai Mojave sivatag fölött három évvel az után, hogy elődje próbarepülése során darabjaira hullott szét.

CALIFORNIA, USA - MARCH 31: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "BANDAR ALGALOUD / SAUDI KINGDOM COUNCIL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Crown Prince of Saudi Arabia Mohammed bin Salman Al Saud (R) poses with Richard Branson (L), founder of Virgin Group Ltd. during his visit to Virgin Galactic company as part of his official visits in California, United States on April 2, 2018. BANDAR ALGALOUD / SAUDI KINGDOM COUNCIL / HANDOUT / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency / Saudi Kingdom

Fotó: Bandar Algaloud

A SpaceShipTwo űrhajó új Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) elnevezésű modelljének repülése egy nagy lépés volt előre – közölte a Richard Branson tulajdonában lévő amerikai vállalat, amely űrutazást akar kínálni turistáknak.

Az űrhajó a VMS Eve nevű hordozó repülőgépen emelkedett a magasba szerdán kaliforniai idő szerint reggel nyolc órakor. A Földtől 14 ezer méter magasságban az űrhajó levált hordozójáról és további több mint tízezer métert emelkedve ért el 25 ezer méter magasba, mielőtt zökkenőmentesen visszatért a Földre.

„Visszatértünk... Az űr elérhető közelségbe került”

- írta Twitter-üzenetében Richard Branson.

A Virgin Galactic első űrhajója, a SpaceShipTwo 2014 októberében tesztrepülés során darabjaira hullott, egy pilótája életét vesztette, a másik súlyosan megsérült, a balesetet szakértők szerint pilótahiba okozta.

Az új VSS Unity űrhajót a Spaceship Company, a Virgin Galactic leányvállalata építette meg, amely 2016-ban kapott engedélyt űrturisták szállítására utasszállító űrhajókon. A cég még nem közölte, mikor fogja elindítani űrutazásait, de már 250 ezer dollárért árulja útjait, amelyeken a Földtől mintegy 100 kilométer magasságba tervezi repíteni a résztvevőket.

A repülésekre már több száz foglalás érkezett, köztük két híres hollywoodi színész, Tom Hanks és Angeline Jolie is jelentkezett,

de Branson azt akarja, hogy az első turista ő legyen a gyerekeivel együtt. Branson annak idején ingyenes utat ajánlott fel az új űrhajó névadójának, Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikusnak, aki múlt hónapban elhunyt 76 éves korában.

Borítókép: Richard Branson a cég alapítója a szaúdi herceggel

AFP / ANADOLU AGENCY / SAUDI KINGDOM / Bandar Algaloud

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!