hátrafelé szalad

2017.10.01. 19:00

Bolondozik az egyik óriáspanda a berlini állatkertben

Némileg aggasztja a berlini állatkertet, hogy három hónappal az érkezése után is furcsán viselkedik a Kínától kölcsönkapott két óriáspanda egyike, a Meng Meng nevű nőstény.

HANDOUT - Zu ihrem vierten Geburtstag hat Panda-Dame Meng Meng im Berliner Zoo eine rosafarbene Eistorte bekommen. Pfleger hatten für sie Obst und Gemüse in Form geschichtet, obenauf prangten anstelle brennender Kerzen Bambusrohre mit Karottenstückchen. (zu "Torte aus Eis und Bambus zum Panda-Geburtstag" vom 10.07.2017 - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung im Zusammenhang mit der aktuellen Berichterstattung und nur bei Nennung: Foto: Frederic Schweizer/Zoo Berlin/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Míg hím társa, Csiao Csing szemlátomást megszokta új környezetét és a rumlit maga körül, Meng Meng kifutójának csak kis részét használja, állandóan hátrafelé szalad, ügyetlenkedik, hátsóját a falnak és az üvegtábláknak nyomkodja.

Az állatkert és az általa megkérdezett szakértők nem találnak magyarázatot a nőstény szokatlan viselkedésére, de az állat jól eszik és alszik, ezért nem tartanak szükségesnek különleges intézkedéseket, egyelőre csak folytatják Meng Meng megfigyelését.

A panda csak nehezen szokja meg új környezetét, esetleg pubertáskori problémái vannak, talán a közönségnek produkálja magát ilyen furcsán – találgatták eddig az állatgondozók, akik eleinte még le is zárták a kifutó egy részét, hogy a látogatók ne zavarják a félénk állatot.

Német állatvédő szervezetek azonban határozottan tudni vélik a magyarázatot Meng Meng szokatlan viselkedésére. Szerintük az állat így fejezi ki, hogy szenved a fajának nem megfelelő életkörülményektől, a hasonló magatartászavarok gyakoriak fogságban élő állatoknál – mutatnak rá.

Az állatvédők szerint nem is szabadna fogságban szaporítani a veszélyeztetett állatokat vagy ha mégis, akkor a szükségleteiknek sokkal jobban megfelelő körülmények között.

A két panda júniusban érkezett Kínából Berlinbe, ahol 10 millió euróért (több mint három milliárd forintért) építettek nekik pandaházat. A ritka és közkedvelt állatokat százezrek keresték fel megérkezésük óta.

Borítófotó: Frederic Schweizer/Zoo Berlin/dpa (c) dpa – Bildfunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!