Észak-koreai válság

2018.04.25. 09:58

Botrány a desszert körül

A díszvacsorán egy olyan édesség lesz, melyen az egységes Korea térképe szerepel, és ezen egy olyan sziget is látható, amelyet Japán magának követel.

Szöul, 2018. április 21. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõrõl, a kommunista Koreai Munkapárt elsõ titkáráról (j) és Mun Dzse In dél-koreai elnökrõl szóló híradást néznek emberek a szöuli fõpályaudvar egyik kijelzõjén 2018. április 21-én. Kim Dzsong Un ezen a napon bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Fotó: Dzson Hon Kjun

Még a pénteki, Korea-közi csúcstalálkozó díszvacsoráján felszolgálandó desszert is képes diplomáciai perpatvart okozni, miután az édesség miatt Japán szerdán diplomáciai úton tiltakozott a szöuli kormánynál.

A probléma forrása, hogy a dél-koreai elnöki hivatal kedden nyilvánosságra hozta, mit szolgálnak majd fel Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök díszvacsoráján.

A desszert pedig egy olyan édesség lesz, melyen az egységes Korea térképe szerepel majd ehető formában, és ezen egy olyan sziget is szerepel, amelyet Japán magának követel.

A japán sajtó arról számolt be, hogy a Koreában Tokto néven ismert, Japánban Takesimának nevezett sziget ábrázolása miatt a tokiói külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős főigazgatója fejezte ki tiltakozását a dél-koreai nagykövetségnél.

Tokto – amely gyakorlatilag egy nagyobbacska szikla a Japán-tenger déli részén, Japán és Dél-Korea között – évtizedek óta területi vita tárgya a két ország között. Szöul néhány fős rendőri jelenlétet tart fenn a szigeten, amely a saját megítélése szerint 1945-ben Koreával együtt felszabadult a japán uralom alól.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a kommunista Koreai Munkapárt első titkáráról (j) és Mun Dzse In dél-koreai elnökről szóló híradást néznek emberek a szöuli főpályaudvar egyik kijelzőjén 2018. április 21-én. Kim Dzsong Un ezen a napon bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!