Közvélemény-kutatás

2020.01.10. 11:12

Csak a németek negyede ismeri jól Beethoven zenéjét (videó)

11 százalékuk egyetlen művét sem ismeri.

Forrás: Shutterstock

Bár csaknem minden 18 éven felüli német hallotta már Beethoven nevét, viszonylag kevesen tudnának eldúdolni egy dallamot a zeneszerző valamelyik művéből

ezt állapította meg egy közvélemény-kutatás.

A YouGov felmérése szerint a megkérdezettek 95 százaléka ismerte Beethoven nevét. A válaszadók 11 százaléka mondta, hogy egyetlen művét sem ismeri, a megkérdezettek 74 százaléka viszont tudta, hogy ő komponálta a 9. szimfóniát.

Azok közül, akik ismerték a nevét, és azt is tudták, hogy zeneszerző, 15 százalék nem tudta megnevezni egyetlen művét sem.

Németországban idén ünneplik Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját. Ez alkalomból mintegy ezer koncertet, operaelőadásokat és rengeteg rendezvényt tartanak országszerte.

A közvélemény-kutatás szerint azonban a megkérdezettek közül sokan nem voltak meggyőződve, hogy a komolyzene még mindig fontos szerepet tölt be a modern társadalomban, 68 százalékuk azzal értett egyet, hogy a műfaj elvesztette jelentőségét.

Borítókép: Ludwig van Beethoven

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!