kutatás

2017.08.23. 08:19

A csimpánzoknak is vannak elvárásaik

Csalódnak a csimpánzok, ha a megszokottnál rosszabb, nem az elvárásaiknak megfelelően bánnak velük.

A lipcsei Max Planck Intézet kutatói a csimpánzok elvárásairól a Proceedings B című brit tudományos lapban számoltak be.

„Ha a csimpánzok az emberektől egy kevésbé kedvelt jutalmat kaptak, csalódottá váltak és gyakran visszautasították azt”

- mondta Jan Engelmann kutató. Hasonló reakciókat mutatnak a gyerekek is szüleikkel szemben.

Az emberszabású majmok reakciói az aktív visszautasítástól a passzív elutasítási formákig terjedtek. Így például a korábban használt eszközt a földre dobták vagy visszahúzódtak a terem sarkába. Egyes esetekben az eszközt az emberek felé hajították.

A tesztek során a csimpánzoknak eszközt kellett használniuk, hogy élelemhez jussanak. Míg egyikük nagyon vonzó nyalánksághoz jutott, másikuk kevésbé vágyott falatot kapott. A frusztráció azonban nem afelé a csimpánz felé irányult, amelyik a jobb jutalmat kapta.

A csalódottság akkor is megfigyelhető volt, ha az élelmet egy gép osztotta ki.

„A társas összehasonlítás, amely az emberi elme számára fontos szempont a korrektség szempontjából, a csimpánzoknál úgy tűnik, nem játszik szerepet”

- emelte ki Engelmann. Az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy a csimpánzokban is kialakulnak a partnerrel szembeni társas elvárások. „Ez fontos lépés a morális érzék kialakulása irányába” – hangsúlyozta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!