repülésbiztonság

2021.10.03. 18:00

Disznókkal tartanák távol a madarakat az amszterdami repülőtértől

Disznókkal próbálják távol tartani a madarakat az amszterdami Schiphol repülőtér kifutópályáiról és a környékről, megelőzendő, hogy azok összeütközzenek a repülőgépekkel.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az alapötlet szerint ahol a disznók megtisztítják a tápláléktól a talajt, ott már nem kutatnak élelem után a vadludak és más madarak.

– Jelenlétük elég ahhoz, hogy a ludak ne szálljanak le a pályára – mondta Josse Haarhuis földműves, aki a repülőtér mellett lévő kéthektáros területet gondozza, ahol nemrég learatta a cukorrépát.

A sertések megeszik a termés maradékát, és miután elmennek, a madarak már nem találnak több élelmet, ezért okuk sincs arra, hogy idejöjjenek – fogalmazott Haarhuis.

A disznók bevetéséről a repülőtér azért is adott ki közleményt, hogy

az utasok ne lepődjenek meg, ha meglátják az állatokat a kifutópályák közelében.

A cél az optimális repülési biztonság szavatolása.

A sertések alkalmazása része a számos technikai intézkedést is tartalmazó, madarak elleni védekezési projektnek, melyben hanggenerátorok és lézeres fényszórók is szerepelnek. Hogy sikeres-e a különleges madárijesztők alkalmazása, a repülőtér közlése szerint speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzik.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!