Pozitív változás

2021.10.04. 09:47

Drasztikus mértékben csökkentették az erdőirtást

A szakértők szerint csak néhány hónap múlva lehet kijelenteni, hogy az előrelépés tartós.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A brazil űrkutatási intézet szerint húszéves mélypontra süllyedt szeptemberben az erdőirtást célzó tüzek száma az Amazonas brazíliai térségében.

A szeptember jellemzően a legrosszabb hónap az Amazonas vidékén az úgynevezett perzseléses erdőirtás szempontjából. Ilyenkor ugyanis a helyi gazdák hatalmas erdős területek felégetésével szereznek maguknak földeket. Idén viszont alig több mint feleannyi tüzet jegyeztek fel, mint 2020-ban. Miközben ez egyértelműen pozitív fejlemény, szakértők figyelmeztettek arra, hogy meg kell várni a következő néhány hónap adatait, hogy látszódjon, valóban tartós folyamatról van-e szó.

Jair Bolsonaro brazil elnök számos olyan intézkedést hozott az elmúlt években, amely figyelmen kívül hagyta a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontokat.

Lényegében ugyanis legitimálta, hogy a helyi gazdák óriási területek felégetésével jussanak művelhető földterülethez.

A közelmúltban az amerikai kormány és az intézményi befektetők bírálatának hatására Jair Bolsonaro igyekezett nagyobb elkötelezettséget mutatni a térség védelme iránt.

Márcio Astrini, a környezetvédő csoportokat összefogó Climate Observatory hálózat vezetője szerint érdemes várni azzal a megállapítással, hogy a brazil kormány intézkedései miatt csökken jelenleg az erdőirtás mennyisége.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!