A világ teteje

2020.09.05. 09:24

Duplájára nőtt a Mount Everest sikeres megmászásának esélye

Duplájára nőtt a Mount Everest sikeres megmászásának esélye pár évtized alatt, már a tapasztalat sem igazán számít és a nők – bár jóval kevesebben vannak – nagyobb eséllyel érik el a céljukat, mint a férfiak, mindeközben változatlan maradt a halálozási ráta – derítették ki kutatók a Himalayan Database expedíciós adatbázis statisztikáit elemezve.

Forrás: Shutterstock

Míg 1990 és 2006 között a tavaszi főszezonban a hegymászók egyharmadának sikerült feljutnia már az első kísérletre a világ legmagasabb hegyére, a 2006 és 2019 közötti időszakban már az expedíciók kétharmada feljutott a Nepál és Kína határán emelkedő, Csomolungma néven is ismert 8848 méteres csúcsra. A hegymászás közben elhunytak száma mindkét periódusban 1 százalék körül maradt.

A Washingtoni Egyetem kutatói több tényezővel magyarázzák az eredményesség javulását, így a megbízhatóbb időjárás-előrejelzéssel amelynek köszönhetően az alpinisták jobban ki tudják választani a mászáshoz megfelelő időt , az oxigénpalack-használat terjedésével, kapaszkodókötelek kihelyezésével a szokásos útvonalak mentén, a hegyivezetők nagyobb tapasztalatával.

A PLOS One tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint viszont veszített jelentőségéből a hegymászók tapasztaltsága; a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására indulók 2006 és 2019 között jellemzően kevesebb rutinnal rendelkeztek, mint a korábbi másfél évtized hegymászói. Időközben meghódította a Csomolungmát egy 80 éves férfi, egy 13 éves fiú és egy vak ember is.

A kutatók számításai szerint már az életkor sem játszik különösebb szerepet az expedíciók sikerében: ma már az idősebbeknek is nagyobbak az esélyei, egy hatvanéves alpinistának ma ugyanannyi 40 százalék az esélye a sikeres csúcstámadásra, mint egy 40 évesnek a vizsgált korábbi periódusban.

A Mount Everestet túlnyomórészt férfiak másszák meg, de növekszik a nők aránya is, amely az 1990 és 2005 közötti időszak 9 százalékáról 15 százalékra emelkedett 2006 és 2019 között, ráadásul a nők valamivel sikeresebbek a csúcstámadásban, mint a férfiak: 2006 és 2019 között 68 százalékuk jutott fel a világ tetejére, szemben a férfiak 64 százalékával.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!