nyugdíjba ment

2021.06.05. 15:00

Egy igazi hős ez a patkány! Magawa, 20 focipályányi területet tisztított meg a bombáktól

Nyugdíjba vonul Magawa, egy gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány, amely öt év alatt 141 ezer négyzetméter, mintegy 20 focipályányi területet tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.

FILES-CAMBODIA-LANDMINES-ANIMAL-RAT-OFFBEAT

Forrás: HANDOUT / PDSA / AFP

Fotó: HANDOUT

Magawa a legsikeresebb rágcsáló, amelyet az APOPO belga nonprofit szervezet képezett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására. Aknakeresői pályafutása alatt a patkány 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert szagolt ki az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében.

Magawa még jó egészségnek örvend, de már elérte a nyugdíjkorhatárt, és láthatóan lelassult munkája.

Az afrikai óriás tasakospatkány 2014-ben született Tanzániában, és 2016-tól dolgozott Kambodzsában az aknamentesítésen.

A rágcsáló tavaly az első patkányként nyerte el egy brit jótékonysági szervezet legrangosabb kitüntetését, amellyel az a bátor állatokat jutalmazza.

A picike állat, 20 perc alatt végez egy akkora területtel, amit műszerekkel 1-4 nap átvizsgálni
Fotó: Handout / PDSA / AFP

 

A PDSA indoklása szerint az aranymedált Magawa az életmentő szolgálata iránti odaadással érdemelte ki, amelyet Kambodzsában a halálos aknák feltárása során tanúsított.

Éles szaglásuknak és étellel történő könnyű idomíthatóságuknak köszönhetően az afrikai óriáspatkányok különösen hatásosak a gyilkos aknamezők fegyvereinek felkutatásában. Az APOPO a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére.

Magawa 1,2 kilogrammot nyom és 70 centiméter hosszú. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb, mint sok más patkányfaj, még mindig elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva, sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálják a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes átvizsgálni teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo szerint. A kitüntetett rágcsáló naponta reggelente fél órát dolgozott.

Az aknamentesítéssel foglalkozó The HALO Trust szerint Kambodzsában 1979 óta több mint 64 ezer halálos áldozatot követeltek az aknák és mintegy 25 ezer esetben történt miattuk végtagamputáció.

Az országban a feltételezések szerint még mintegy hatmillió akna rejtőzhet a földben.

A patkányokat kiképző belga szervezet részt vesz az aknamentesítésben afrikai országokban is, így Angolában, Mozambikban és Zimbabwéban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!