drágaság

2018.10.12. 14:00

Egymillió dollárt is érhet A múmia 1932-es filmplakátja

A filmposzternek mindössze három fennmaradt példányáról tudnak.

La momie The Mummy 1932 Real Karl Freund Boris Karloff. Collection Christophel © Universal Pictures

Akár egymillió dollárért (280 millió forintért) is elkelhet a Sotheby's vasárnap kezdődő árverésén A múmia című, 1932-ben bemutatott film ritka plakátja – közölte az árverési ház.

A filmplakát mindössze három fennmaradt példányáról tud az aukciósház, amelynek előzetes becslése szerint 1-1,5 millió dollárnál (280-420 millió forintért) csaphat le majd a kalapács, megdöntve az eddigi árverési rekordot.

A Sotheby's emlékeztetett rá, hogy 2017-ben egy árverésen egy 1931-es Drakula-filmplakátért fizetett ki egy vásárló 525 ezer 800 dolláros (147 millió forintos) aukciós rekordösszeget. 2005-ben pedig egy kaliforniai gyűjtő egy csődárverésen szerezte meg 690 ezer dollárért (193 millió forintért) a Metropolis című német némafilm poszterét.

Ez a plakát egymillió dollárt is megérhet
Collection Christophel © Universal Pictures

A múmia poszterének online licitálása 950 ezer dollárról (266 millió forintról) kezdődik vasárnap és október 31-ig tart.

A főszereplő Boris Karloffot és szerelmét, Zita Johannt ábrázoló, színes, dinamikus plakátot az Universal stúdió egykori legendás posztertervezője, Grósz Károly alkotta.

A Sotheby's szerint a poszter meghatározó darabja lett a műfajnak, nyolc évtizede hat a filmplakátokra.

A posztert csak mozis reklámozásra gyártották, soha nem került boltokba. 1999-ben kiállították a New York-i Whitney Múzeumban. John Maher, a Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy A múmia, amelynek rendezője Karl Freund volt, egyike a horrorfilm zsánerét megalapozó produkcióknak. Ritkán látni a korszakból ilyen jó állapotú, élénk színeit is megőrző plakátot – fűzte hozzá.

Borítókép: Collection Christophel / Universal Pictures

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!