emberi tulajdonság

2017.11.16. 22:32

El sem hinné, milyen segítőkészek a csimpánzok

A főemlősök képesek figyelmeztetni bajbajutott társaikat a veszélyre.

3027142 02/12/2017 Chimpanzee cubs Filimon and Luciena at an enclosure of the Rostislav Shilo Zoo in Novosibirsk. The Altai Territory's customs service has transferred two two-year chimpanzee cubs to the zoo for care and custody. The cubs were withdrawn from smugglers in December, 2016. Alexandr Kryazhev/Sputnik

A csimpánzok felismerik, ha fajtársaik nem veszik észre a veszélyt, és hang- és testjelzéssel igyekeznek rá felhívni a figyelmét – derült ki egy német kutatásból.

Mások perspektívájának megértése és a kommunikáció ennek megfelelő alakítása eddig tipikus emberi jellemzőnek tűnt. A csimpánzok azonban képesek rá

- állapította meg Catherine Crockford, a Max Planck Intézet biológusa vezette lipcsei nemzetközi kutatócsoport. A szakértők szabadon élő csimpánzokat figyeltek meg Ugandában a Budongo esőerdőben.

A kutatók eldugtak egy kígyóutánzatot és megfigyelték, hogyan viselkednek a majmok, amikor felfedezik a veszélyt. Egy második kísérletben lejátszották olyan csimpánzok korábban rögzített hangját, melyek észrevették a kígyót, és olyanokét, amelyek nem látták a veszélyt. Megfigyelték, hogyan viselkednek azok az állatok, amelyek felfedezték a hüllőt.

Ha a csimpánz gyanútlan fajtársa hangját hallotta, lényegesen több figyelmeztető jelzést adott le, és jóval erőteljesebben igyekezett felhívni a figyelmet a kígyóra – írják a tudósok a Science Advances című szaklapban.

Az eredmények szerint a csimpánzok nyelvi evolúciója olyan fontos fejlődésen esett át, amelyet eddig csak az emberi evolúciónak tulajdonítottak: képes felismerni fajtársa tudásbeli vagy ismeretbeli hiányosságát és azt célzottan pótolni.

Borítókép: AFP/Alexandr Kryazhev/Sputnik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!