Eltűnnek a gleccserek

2021.08.11. 13:32

Elképesztő szárazsággal küzdenek az Andok hegyvonulatain

A fenséges hegyek nagy részét csupán foltokban vagy egyáltalán nem borítja már hó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt egy évtizednyi aszályt követően idén is alig esett hó a dél-amerikai hegység területén. A szárazság a globális felmelegedés következvénye.

Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének vezető munkatársa szerint a csapadék mennyiségének csökkenése miatt a gleccserek is visszahúzódnak. Azok a közösségek pedig, amelyek vízellátását a hegyek biztosítják, szintén veszélybe kerülnek. A Kordillerák területén ugyanis egyáltalán nem volt vagy csak nagyon kis mértékben fordult elő az elmúlt időben havazás annak ellenére, hogy a déli féltekén most van tél.

A csapadék hosszú távú csökkenésének, egy megaszárazságnak vagyunk szemtanúi – fogalmazott a szakember.

A tavalyi és idei júliusi műholdas felvételeken továbbá látható, hogy csökkent az Andokban a hótakaró, amit tükröz a folyók vízállása is. Villalba szerint ezért az Andok gleccserei, amelyek 2000 és 2010 között nem zsugorodtak vagy egyenesen gyarapodtak, most gyors ütemben visszahúzódnak. Hozzátette, a jelenség a Kordillerák minden gleccserénél megfigyelhető, ami összefüggésben van az egész bolygót érintő globális felmelegedéssel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!