csoda, hogy túlélte

2019.04.18. 10:19

Előkerült a Notre-Dame elveszettnek hitt rézkakasa

Az értékes ereklyetartó a leomlott huszártornyot díszítette. Elveszettnek hitték, de végül megtalálták a romok között.

A Le Parisien című párizsi napilapnak a kulturális minisztérium egyik nevének elhallgatását kérő vezetőjére hivatkozó írása szerint megtalálták a templom főhajójában, a romok között az ereklyetartót.

„Behorpadt, de valószínűleg restaurálható. Miután a talajba süllyedt, egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy benne vannak-e még az ereklyék” – írta a lap. A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

„Hihetetlen! Egyik tagunk a romok közt megtalálta a Notre Dame leomlott huszártornyának szélkakasát. A megérzése helyes volt!” – írta ki a Twitterre Jacques Chanut, a Francia Építészek Szövetségének elnöke.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!