szélsőséges időjárás

2018.08.02. 11:24

Elolvasztja Svédország legmagasabb pontját az arktiszi meleg

A Kebnekaise-hegy déli csúcsa négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja.

Police, military and members of the Swedish accident investigation authority continue on March 18, 2012 to investigate the area where a Norwegian Hercules airplane crashed last Thursday, just below the Kebnekaise mountain tops in Northern Sweden.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: ROGER VIKSTROM

Elolvasztja Svédország legmagasabb pontját, a skandináv állam északi részében lévő Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg – számoltak be a kutatók.

„Soha nem tapasztaltam még ilyen mértékű hóolvadást a déli csúcson, mint idén nyáron” – húzta alá közleményében Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora.

Rosqvist, aki a Kebnekaise szomszédságában működő Tarfala kutatóállomás vezetője is egyben, évek óta méri a déli csúcs magasságának változtatásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

A népszerű turistacélpontnak számító Kebnekaise messze északon fekszik Svédországban és két fő csúcsa van, a délit egy gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedése és csökkenése nyomán, az északi viszont jégmentes.

Rosqvist szerint a déli csúcs négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

„Minden nagyon gyorsan történik. Ez a forró nyár rekordmennyiségű hó- és jégveszteséget fog eredményezni a hegyekben” – mutatott rá Rosqvist.

A legutóbbi méréskor a déli csúcs 2097 méter magas volt, mindössze 20 centiméterrel lekörözve a 2096,8 méteres északi csúcsot. „Az előrejelzésünk szerint augusztustól a déli csúcs alacsonyabb lesz, mint az északi” – mondta a szakember.

Tavaly a két csúcs közötti különbség két méter volt.

A Stockholmi Egyetem szerint a déli gleccser, amelynek magasságváltozásait 1880 óta követik figyelemmel, évente egy méternyi jeget veszített az elmúlt két évtizedben.

Borítókép: a svédországi Kebnekaise-hegy

Forrás: AFP/Roger Vikstrom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!