stílus

2018.02.25. 10:38

Először rendez Arab Divathetet Szaúd-Arábia

Az eseményt korábban csak Dubajban tartották meg.

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 8: Top model Halime Aden (L) presents the first modest creation of designer Rasit Bagzibagli during the Dubai Modest Fashion Week at Dubai Burj Park in Dubai, United Arab Emirates on December 8, 2017. Turkish top model Tulin Sahin (R) also attended the fashion week. Mahmoud Khaled / Anadolu Agency

Első ízben rendezik meg Szaúd-Arábiában az Arab Divathetet – jelentette be hétfőn a dubaji székhelyű Arab Divattanács.

Az Arab Divathetet korábban csak a térség divatfővárosában, Dubajban rendezték meg. Dubaj továbbra is megtartja a maga divathetét, a hatodik rendezvényre május 9. és 12. között kerül sor.

A rijádi rendezvényt március 26. és 31. között tartják, és már a második divathét időpontját is kitűzték októberre.

Az esemény abba a reformsorozatba illik, amellyel Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a szaúdi trónörökös igyekszik megnyitni az országot a szórakoztatóipar és a művészetek előtt, továbbá nagyobb teret engedni a magánszektornak és a nők jogainak.

Az Arab Divathetet a rijádi környezetbarát Apex Központban rendezik meg. A fehér, méhsejtre emlékeztető épületet a néhai iraki-brit sztárépítész, Zaha Hadid tervezte.

Az Arab Divathét tanácsa decemberben jelentette be, hogy irodát nyit Rijádban, tiszteletbeli elnökének pedig Nura Bint Fajszál Al Szaúd szaúdi hercegnőt nevezte ki.

A párizsi és milánói nemzetközi divathetekhez hasonlóan a rijádi Arab Divathéten megvásárolható és előkészületben lévő kollekciókat mutatnak majd be.

A közleményből nem derül ki, hogy a divathét kínálata követi-e majd a helyi szigorú öltözködési kódexet. Az Arab-öböl menti királyságban a nők egész testüket fedő laza ruházatot, abaját kötelesek viselni a nyilvánosság előtt.

Egy szaúdi vallási vezető azonban éppen a közelmúltban jelentette ki, hogy a szaúdi nőket nem kellene arra kényszeríteni, hogy abaját hordjanak. A kormány azonban még nem foglalt állást abban, hogy változtatnak-e a törvényen.

Mohamed herceg korábban több olyan rendelkezést is hozott, amely szabadabbá tette a nők életét az országban: megengedték, hogy futballmeccsre járjanak, és számos munkalehetőség nyílt meg előttük. Júniustól pedig már az autóvezetést is engedélyezik számukra.

Borítókép: Modellek a dubaji rendezvényen / AFP Mahmoud Khaled / ANADOLU AGENCY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!