különleges felvétel

2018.02.21. 08:00

Először sikerült egy Dumbo-polip kikelését lefilmezni

A Disney-elefántra hasonlító Dumbo-polip egy mélytengeri polipfaj. A korallra ragasztott peték több év után kelnek ki, anyjuk nem gondoskodik róluk, egyedül kell boldogulniuk.

TO GO WITH AFP STORY BY CELINE SERRAT This hand out picture released on September 16, 2013 by the Bloom association shows a adult Dumbo octopus. Deep-sea finned octopi are extremely vulnerable to deep-sea bottom trawling as they lay their eggs in the branches of deepwater corals, which are destroyed by a single passage of a deep-sea trawl net. The European Commission has proposed to ban deep-sea bottom trawling. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / The Mountains-in the Sea Research Team / IFE / URI-IAO / NOAA / BLOOM ASSOCIATION / CLAIRE NOUVIAN - DAVID SHALE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP PHOTO / BLOOM ASSOCIATION / Claire Nouvian AND David Shale

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Claire Nouvian AND David Shale

A Grimpoteuthis nevű faj a köznyelvben a kedves Disney-elefántra hasonlító alakja miatt kapta a Dumbo-polip nevet.

„Ez volt az első alkalom, hogy megfigyelhettük, hogyan kel ki a petéből egy ilyen mélytengeri polip” – mondta Liz Shea, a Delaware-i Természettudományi Múzeum munkatársa.

A kutatók a vizsgálattal megállapították, hogy ezek az állatok mindenféle szülői gondoskodás nélkül nőnek fel. A Dumbo-polipok teljes sötétségben élnek több ezer méter mélységben, ott, ahol a víz hőmérséklete alig néhány Celsius-fokos.

Egy mélytengeri robot néhány éve egy korallal együtt hozott csaknem kétezer méteres mélységből a felszínre egy két centiméteres petét, amelyből a kutatóhajó fedélzetén kikelt egy kis polip.

Később a kis állatot a Münsteri Egyetemi Klinikán speciális műszerekkel átvilágították. A felvételek alapján a Bonni Egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai Intézetének kutatói elkészítették az állat belső anatómiájának háromdimenziós modelljét. Feltűnt számukra egy nagy szikhólyag, amely a fiatal állat táplálásáért felel a kikelésig.

„Számunkra, tengerbiológusok számára érdekes látni, hogy a petében hosszú időn – akár több éven át is – zajló fejlődést követően kikel egy élőlény, amely képes ebben a környezetben mindenféle gondoskodás nélkül életben maradni” – mondta Alexander Ziegler, a bonni intézet szakértője.

Más polipfajok jobban védik a fészket. „Kialakítanak egy kis üreget, a petéket a barlang tetejéből belógatják és friss vízzel legyezgetik” – fejtette ki Ziegler. A Dumbo-polipnál azonban más a helyzet. „Az állat valamilyen anyaggal, amelyet még nem sikerült közelebbről megvizsgálni, egy korallhoz ragasztja a petéket, majd eltűnik. A fiatal szervezet több éven át növekszik a petezsákban, mielőtt kikel. És akkor azonnal el kell indulnia” – emelte ki a kutató.

A Grimpoteuthisen végzett vizsgálataik eredményét a szakértők a Current Biology című szaklapban mutatták be.

Borítókép: Dumbó polip

Forrás: AFP/Claire Nouvian, David Shale

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!