rekord

2019.04.23. 18:08

Ez a hely lehet a világ legrégebbi sörözője

Az Írországban található Sean's Bar söröző Európa legrégebbi folyamatosan működő pubja, ami már több mint ezer éve szolgálja ki a vendégeket.

Forrás: Shutterstock

2004-ben még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült a Sean’s Bar, amely nem csupán egy egyszerű kocsma, hanem valószínűleg a világ legrégebbi ma is működő sörözője. Mindenesetre Írországban és Nagy-Britanniában egészen biztosan a legrégebbi – írja a Növekedés.

A Sean's Bar Írországban, Athlone városában található, közvetlen egy 12. századi normann kastély romjainak szomszédságában, másfél órányira Dublintól.

fotó: shutterstock

Az Ír Nemzeti Múzeum által végzett régészeti kutatások szerint

a Sean's Bart 900-ban alapították, vagyis a söröző már akkor üzemelt, amikor a normannok elfoglalták a szigetországot, és még fel sem találták a whiskyt vagy a fekete ír sört.

A csapos, Timmy Donovan közel harminc éve kutatja a hely történetét, joggal teszi fel a kérdést: vajon mennyi történelmi eseménynek lehetett tanúja ez a söröző?

Európában egyébként még négy söröző van, amely közel ezer éve működik:

a The Bingley Arms (Leeds), amit 953-ban alapítottak,

az Abergavennyben található és 1110-ban megnyitott Abergavenny's Skirrid Mountain Inn,

a nottinghami Ye Olde Trip to Jerusalem, amit 1189 óta működtetnek, és egyébként Anglia legrégebb ideje működő kocsmája,

a dublini Brazen Head söröző, amely 1198 óta fogadja a vendégeket.

A Sean's Bar egyébként első ránázásre nem sokban különbözik a többi sörözőtől: a helységet ugyanúgy az összetéveszthetetlen komló és árpa illata tölti be,

a világítás nem túl erős, hangulatos fényt kölcsönöz, és a kandallóban kellemesen ropog a tűz.

Az Írországi Italgyártó Szövetség legfrissebb statisztikái szerint azonban az ehhez hasonló történelmi pubok sorra tűnnek el: az íreknél hetente átlagosan két kocsma zár be, mióta egy évtizede az országot elérte a recesszió, az alkohol jövedéki adóját növelték és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak is fokozódtak.

Bár a helyiek és számos befolyásos ír történész állítja, jelenleg is folyik a kutatás és az adatgyűjtés, hogy bizonyítsák, a Sean's Bar tényleg a világ legrégebben működő sörözője.

Borítókép: illusztráció / shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!