figyelem, figyelem!

2020.01.09. 18:32

Ezeket az autókat lopják most a legjobban

Mutatjuk a legfrissebb listát.

Forrás: Shutterstock

Az öt éve tartó trendet folytatva tovább csökkent az autólopások száma 2019-ben. Mindössze 112 jármű eltűnését jelentették be a tulajdonosok a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez (NAKE) tavaly. Két éve 182 darabról kapott bejelentést a szervezet, míg három esztendeje 199-ről – írta a Vezess alapján az Origo.

Várhatóan csak március környékén adja ki az ORFK a hivatalos statisztikákat 2019-re, de az eltűnt járműveket kereső civilek adatai – kisebb számok alapján ugyan, de – évről évre meglehetősen pontosan rímelnek a rendőrségi listára.

2019-ben Renault Mégane-ok ellopásáról kapta a NAKE a legtöbb bejelentést, nagyon rászálltak a bűnözők.

Hogy mennyire, azt két összehasonlítás még nyilvánvalóbbá teszi. Tavaly kétszer annyi Mégane ellopásáról jött bejelentés, mint az itthon nála lényegesen nagyobb darabszámban használt Suzuki Swiftről, és háromszor annyi, mint a szintén sokkal népszerűbb Opel Astráról. Miközben 2019-ben Mégane-ból loptak a legtöbbet, 2018-ban az első 15-ben sem volt ez a modell az akkori listán.

Pár éve még a Toyota Prius vezette ezt a sort, 2019-re azonban olyannyira másokra koncentráltak a tolvajok, hogy az autóvadászok például egyetlen egy eltűnéséről sem kaptak infót tavaly.

Érdekesség, hogy az első tizenkettőben egyetlen prémiummárkás személyautó sincs.

Autólopási toplista 2019 (NAKE):

Renault Mégane 10 darab

Ford Focus 9

Opel Corsa 7

Suzuki Swift 5

Ford S-Max 5

Toyota Auris 4

Opel Astra 3

Volkswagen Golf 3

Škoda Octavia 3

Ford Mondeo 3

Toyota Corolla 3

Renault Fluence 3

Márkánkénti toplista:

Ford 23

Renault 18

Opel 13

Suzuki 12

Toyota 8

Volkswagen 8

BMW 4

Škoda 4

Fiat 3

Peugeot 3

Daewoo 3

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!