Ország-világ

2020.08.14. 09:55

Fehérnemű színe miatt kellett magyarázkodnia a Marks & Spencernek

Elnézést kért a Marks & Spencer ruházati áruházlánc, amiért egy melltartó színét „dohány” színűként határozták meg, miután az elnevezés miatt egy fekete brit aktivistanő panaszt nyújtott be. Szerinte ugyanis az negatívan érinti a sötét bőrű embereket, mintha bőrszínük nemkívánatos lenne.

Forrás: Shutterstock

A 29 éves Kusi Kimanit teljeséggel „sokkolta”, amikor egy kirakatban meglátta, hogy a Marks & Spencer egyik melltartójának sötétebb változatát dohányszínűnek nevezi, míg a világosabb árnyalatokat kellemes, édes dolgokról nevezték el, mint a fahéj – számol be a V4NA.

A nő szerint az, hogy az elnevezéssel a dohányra utalnak sértő a sötét bőrszínű emberekre nézve, aki emiatt „kényelmetlenül érzik magukat a testükben”, és nemkívánatos érzést keltenek a társadalomban.

Elmondta, hogy különösen kényelmetlen volt ezzel szembesülnie csupán néhány héttel George Floyd halála után. „Ez fájdalmas számomra és a barátaim számára. Ha egy fiatal lány, aki már eleve kényelmetlenül érzi magát a bőrszíne miatt meglátja ezt, még inkább kirekesztettnek érzi majd magát”, tette hozzá.

A dohányt a társadalom rossznak tartja, ami egészségtelen, a dohányzás pedig akár halálos is lehet. Miért nem nevezik inkább ezt a színt kakaónak, karamellnek vagy csokoládénak? – tette fel a kérdést.

A Marks & Spencer végül bocsánatot kért a szóhasználatért, és ígéretet tettek arra, hogy megváltoztatják a szín elnevezését.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!