Brit királynő

2017.06.27. 15:49

Fizetésemelést kap a királynő

Kissé drágult tavaly a brit monarchia, ennek ellenére II. Erzsébet királynő javadalmazása növekedhet, mivel a királyi ház befektetéseit kezelő intézmény profitja jelentősen emelkedett.

Mediaworks Online / MTI

TO GO WITH AFP STORY BY JAMES PHEBY (Files) In this file picture taken on June 26, 2015, Britain's Queen Elizabeth II waves to the crowd as she walks across the Pariser Platz near Berlin's landmark Brandenburg Gate on her way to leave Berlin. Queen Elizabeth II is planning to keep things low-key on Wednesday when she will overtake Queen Victoria as Britain's longest-serving monarch, despite public interest in the historic date. AFP PHOTO / ADAM BERRY

A Buckingham-palota ma jelentette be, hogy az áprilissal zárult 2016-2017-es pénzügyi évben 42 millió font (csaknem 15 milliárd forint) nettó kiadással járt a királyság intézményének működtetése; ez kétmillió fonttal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

Sir Alan Reid udvari kincstárnok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monarchia „nagyszerű ár-érték arányt testesít meg”, hiszen a királyi ház fenntartása tavaly az Egyesült Királyság egy-egy alattvalójának mindössze 65 pennyjébe került, ez nem több, mint egy első osztályú postai bélyeg ára. Ehhez képest igencsak sokat tesz a királynő a britekért.

A királyi vagyont – birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket – kezelő független holding, a Crown Estate éves büdzséjének 15 százalékát lehetett eddig a monarchia fenntartására fordítani de ezt a 2017 és 2027 közötti időszakban 25 százalékra emelték, hogy finanszírozni lehessen az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota halaszthatatlan – és várhatóan 369 millió fontba kerülő – felújítását.

A Crown Estate eredménye a beszámoló szerint a 2016-2017-es pénzügyi évben 24,7 millió fonttal 328,8 millió fontra emelkedett. Így az uralkodó személyi kiadásait finanszírozó állami apanázs, a Sovereign Grant, 2018-2019-ben várhatóan 8 százalékkal 82,2 millió fontra emelkedik. Az uralkodó jövedelmét mindig két pénzügyi évre előre határozzák meg a Crown Estate eredményjelentései alapján.

Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki tartja alacsonynak a királyi család költségeit. A legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic mai közleménye szerint a biztonsági őrizetre fordított kiadásokkal és egyéb költségekkel együtt a királyi család éves számlája megközelíti a 345 millió fontot. Graham Smith, a Republic vezérigazgatója szerint az adófizetőkre komoly terhet ró az uralkodóház „kivételezett életvitelének” finanszírozása.

A szervezet a monarchia felszámolásáért és a választott államfői intézmény meghonosításáért kampányol. A felmérések azonban rendre azt mutatják, hogy a monarchia intézményének támogatottsága szilárd: a britek 65-70 százaléka szeretné fenntartani ezt az államformát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!