szabadság

2021.03.05. 14:00

Fogságban nevelt óriásteknősöket engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken

A fiatal állatok hat-nyolc évesek voltak, súlyuk már elérte a három-öt kilogrammot.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Fogságban született és nevelt, 36 veszélyeztetett óriásteknőst engedtek vadon a Galápagos-szigetek egyikén, ahol az állatok őshonosak – jelentette be a Galápagosi Nemzeti Park.

A San Cristóbal-i óriásteknősöket (Chelonoidis chatamensis) természetes élőhelyükön, a San Cristóbal sziget északnyugati részén engedték vadon, ahol mintegy 6700 óriásteknős él.

A fiatal állatok hat-nyolc évesek voltak, súlyuk már elérte a három-öt kilogrammot.

A lassan növő állatok mintegy 100-150 évig élnek, és az Ecuadorhoz tartozó, csendes-óceáni Galapágos-szigetek őshonos lakói.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája veszélyeztetett fajként tartja számos a San Cristóbal-i óriásteknősöket, bár populációjuk ma már növekszik.

Az IUCN szerint a San Cristóbal-i óriásteknősök populációja a múlt században katasztrofálisan csökkent azután, hogy a szigetekre ragadozókat telepítettek és megváltozott a növényvilág. Az 1970-es évek elejére egyedszámuk 24 ezerről 50-700-ra zsugorodott.

2016-ra azonban fajvédelmi programoknak köszönhetően már mintegy 6700 egyed élt a térségben. Az elmúlt nyolc évben 75 fogságban nevelt óriásteknőst telepítettek vissza San Cristóbal szigetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!