tudják, mi a jó

2018.04.05. 07:07

Fürdőzéssel oldják a stresszt a japán makákók

Forró vízben fürdőzéssel csökkentik a stresszt a vadon élő makákók Japán középső részén egy új kutatás szerint.

This picture taken on December 10, 2012 shows Japanese macaques, commonly referred to as "snow" monkeys, taking an open-air hot spring bath, or "onsen", at the Jigokudani (Hell's Valley) Monkey Park in the town of Yamanouchi, Nagano prefecture. A relaxing soak in a hot tub is a time-honoured stress reliever but the advantages are not confined to humans -- with monkeys also benefiting from spa time, researchers in Japan said on April 4, 2018. / AFP PHOTO / Kazuhiro NOGI

A Primates című szaklapban kedden megjelent tanulmányban a kutatók azt írták, hogy kevésbé stresszesek azok a majmok, amelyek télen természetes meleg forrásokban, úgynevezett onszenekben fürdenek. A Kiotói Egyetem Főemlőskutató Intézetének tudósai Takesita Szajuri Rafaela vezetésével 2014-ben végezték azt a kutatást, amelynek eredményei szerint a vizsgált majmok stresszhormonszintje átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkent a forró fürdő után.

A kutatók 12 nőstény majmot kísértek figyelemmel a naganói prefektúrában található Dzsigokudani majomparkban két időszakban: tavasszal, amikor kicsinyeik születnek, és a téli párosodási időszakban. Feljegyezték, mennyi időt töltenek az állatok a forró vízben, és milyen gyakran fürdőztek. Ezen kívül összegyűjtötték a nagy hidegben pottyantott ürüléküket, hogy a glükokortikoid hormon koncentrációjának mérésével megbecsüljék az állatok stressz-szintjét.

A domináns nőstények a közösségben betöltött helyzetüknek köszönhetően több időt töltöttek a forró vízben, azonban többször is keveredtek konfliktusba a többiekkel, ez pedig több energiájukat emésztette fel a kutatók szerint.

Az onszen felkeresése után csökkent a stresszhormonszint, ami azt mutatja, hogy nemcsak az embernél, hanem a majmoknál is van a forró fürdőnek stresszoldó hatása

- mondta Takesita.

Először 1963-ban figyeltek meg egy fiatal makákónőstényt, amint a majomparkhoz közeli szálloda szabadtéri onszenmedencéjében fürdőzött. Több nőstény is követte a példáját, amíg a park vezetése higiéniai okokból végül saját medencét nem épített a majmoknak.

A helyi és külföldi turisták kedvelt úti célja a majompark, ahol a japán makákókat – más néven hómajmokat – fürdőzés közben is megfigyelhetik.

Borítókép: AFP PHOTO / Kazuhiro NOGI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!