Lenyűgöző paletta

2021.10.26. 15:20

Gyönyörködjön az őszi erdő színeiben a Nemzeti Botanikus Kertben!

A látogatók mintegy 160, többek között Japánban, Koreában és Kínában is népszerű juharfajt és fajtát tekinthetnek meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.

A Botanikus Kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén mintegy 50 juhar található.

Az októberben erre sétálók a narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen és a borvörösön át egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig terjedő színskálán tekinthetik meg a fák színeződő lombjait.

A látványos jelenség hátterében a levelek zöld színét adó zöld színtestek, vagyis a kloroplasztiszok színanyagának lebomlása áll, amelynek következtében a korábban elfedett egyéb színtestek, vagyis kromoplasztiszok, valamint más, a sejtnedvben oldott színanyagok ősszel érvényesülni tudnak.

A Kárpát-medencében 5 őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében – emelte ki Fráter Erzsébet, a kert egyik kurátora. Hozzátette, legismertebb ezek közül a magas díszértékű ujjas juhar (Acer palmatum), amelyet jellegzetes, finoman szeldelt levél jellemez.

A háromerű juhart (Acer buergerianum) hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj.

A foszlókérgű juhar (Acer triflorum) az egyik leglátványosabban színeződő fa. Minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja, amely narancssárga, skarlátpiros, bordó, aranysárga vagy őzbarna is lehet. Hasonlóan szép a papírkérgű juhar (Acer griseum) is, törzsének színe ugyanis jellegzetes, élénk narancsvörös, vörösbarna kérge pedig papírnemű csíkokban, foltokban leváló.

A Nemzeti Botanikus Kert egész évben nyitva tart, október végéig pedig továbbra is kedvezménnyel várja a járványügyben helytálló egészségügyi dolgozókat. Októberben várhatóan belép a kertbe az év százezredik látogatója is, aki éves bérletet kap ajándékba.

További információk a juhargyűjteménnyel kapcsolatban a Nemzeti Botanikus Kert honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!