Lábasjószág

2017.09.08. 17:02

Ha eddig is félt a kutyáktól, most reszketni fog

Megszaglássza a lábakat, majd ítéletet mond: ugat vagy akár „rosszul is lesz” a 15 centiméteres robotkutya, melyet egy japán start-up cég fejlesztett ki a lábszag tesztelésére.

This handout photo taken and released on September 8, 2017 shows robot dog "Hana-chan", developed by Japanese startup Next Technology, smelling feet to detect odour in Kitakyushu, western Japan. Hana-chan -- a play on the Japanese word for "nose" and a common girl's nickname -- is a helpful little robot mutt who will bark if she detects moderately whiffy toes, but will keel over if the pong is particularly pungent. / AFP PHOTO / NEXT TECHNOLOGY / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NEXT TECHNOLOGY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / Next Technology

Fotó: Handout

A Hana-Chan névre keresztelt műkutyát szagérzékelő szenzorral látták el. Amennyiben nagyon elviselhetetlen szagot érez, még egy kellemes illatot is szétpermetez.

A bűzös lábak komoly társadalmi problémákat jelenthetnek Japánban, ahol az emberek szokás szerint leveszik a cipőjüket nemcsak otthon vagy a barátoknál, hanem sokszor éttermekben, akár a munkahelyükön is.

A Hana-Chant gyártó cég, a Next Technology a robotkutyát egy férfi kérésére készítette, aki tudni akarta, mennyire bűzös a lába. „Azt mondta, a kislánya mutatott rá, hogy bűzlenek a lábai” – közölte a cég.

A kutya a jövő évtől lesz megvásárolható, ára ezer euró felett várható.

A szintén japán Konica Minolta cég július óta vesz fel előjegyzést kézi szagmeghatározójára, amely egy 1-től 100-ig terjedő skálán értékeli a lábszagot.

(Borítóképünkön az újonnan kifejlesztett Hana-chan, a lábszagfelderítő kutya. Forrás: AFP / NEXT TECHNOLOGY / Handout)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!