szuperanyag a vérszívók ellen

2019.10.11. 18:19

Ha minden jól megy, hamarosan nem kell félnünk a szúnyogoktól

Könnyen lehet, hogy a vérszívók hamarosan nem tudnak bennünket megcsípni, legalábbis egy amerikai találmány ezt ígéri. Grafénréteget ruhaszövetbe szőve előállíthatóvá válnának olyan ruhadarabok, amelyek minden káros hatás nélkül védenék viselőjüket a gyakran súlyos betegségeket terjesztő moszkitók ellen.

Fábos Erika

Asian Tiger Mosquito biting on finger Spain. Invasive, potentially disease-carrying species around the world, photographed in Catalonia, Spain, where it is present since 2004. Biosphoto / Roger Eritja

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Roger Eritja

Nem tudni, hogy azok az amerikai kutatók saját bőrüket féltve kezdték-e el kísérleteiket a szúnyogcsípések ellen, mindenesetre úgy tűnik sikerrel jártak. Egy olyan, az emberi szem számára láthatatlan vastagságú védőréteget kísérleteztek ki, ami megakadályozza a szúnyogcsípéseket – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

A Rhode Island-i székhelyű Brown Egyetem munkatársai által nemrégiben publikált kutatás nem kevesebbet ígér, mint hathatós védelmet a nyár legkellemetlenebb vérszívói ellen.

A tudósok ugyanis grafénból alkottak meg egy bevonatot, amely megóvja viselőjét a szúnyogok támadásától.

Nyomtatott grafitréteg

A grafénról nem most hallunk először, hiszen egyenesen „szuperanyagnak” kiáltották ki az elmúlt években. Ez az anyag ugyebár az az egyetlen atom vastagságú – nyomtatott – grafitréteg, amelyből már eddig is számos innováció született. Akkumulátorok, orvosi implantátumok gyártásakor lehet kiválóan használni, de már az intelligens ruházat is szóba került az utóbbi években. A szuperanyag kifejezés sem túlzás, hiszen a szabad szemnek láthatatlan grafén a gyémántnál is keményebb, kiválóan vezeti az áramot, mindemellett pedig nagyon rugalmas is. Szúnyogriasztóként még nem került szóba. Legalábbis eddig.

A kutatók most egy grafénból előállított vékony védőréteget teszteltek, ami az emberi bőrre applikálva megakadályozta, hogy a szúnyogok megcsípjék viselőjét. Mint ahogy Robert Hurt, a kutatási program vezetője magyarázta, kezdetben azt hitték, a grafén egyszerű mechanikus védelmet jelent majd a rovarok ellen, de mint kiderült, az anyag szó szerint elfed bennünket a vérszívók elől.

A kísérletek alatt azt figyelték meg, hogy a grafénréteggel bevont bőrre jóval kevésbé szívesen szállnak le a szúnyogok, mint a csupasz bőrfelületre.

Az anyag blokkolja a szúnyogok érzékelését, akik így nem veszik észre a potenciális áldozat jelenlétét. Érdekes módon csak a száraz grafén hat ily módon a rovarokra, nedves formájában nem gátolja meg, hogy az emberre szálljanak.

Különösebb káros hatás nélkül

Korábban már kísérleteztek grafénalapú védőruhával, ami a veszélyes körülmények között dolgozókat lenne hivatott megvédeni a káros anyagoktól és fertőzésektől. A kutatók szerint az általuk kifejlesztett védelmi módszer a jövőben felválthatja a vegyi alapú rovarriasztó szereket, amelyek súlyos károkat okoznak a környezetnek. A grafénréteget ruhaszövetbe szőve könnyen előállíthatóvá válnának olyan ruhadarabok, amelyek minden káros hatás nélkül védenék viselőjüket a gyakran súlyos betegségeket terjesztő moszkitók és más szárnyas vérszívók ellen.

Mutáns szuperszúnyogokat szabadítottak Brazíliára

2013-ban, 450 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon Brazíliába azért, hogy visszaszorítsák a régióban a szúnyogok által terjesztett betegségeket, a zikát, a csikungunya- és dengue-lázat. Ehhez, kubai és mexikói géneket szerkesztettek a helyi szúnyogokéhoz. Eleinte drámai mértékben vissza is esett a helyi szúnyogpopuláció mérete, de másfél évvel később, az egyedszám már megközelítette az eredetit – a kísérlet pedig éppen fordítva sült el. Terméketlen utódokat kellett volna hozniuk a bennük lévő génmutáció miatt, mégis tovább szaporodtak. Maga az örökítőanyag, amely a mutánsokban megtalálható, nem hordoz veszélyt az emberekre nézve, azonban az a tény, hogy három különböző populáció génjei található meg a mutánsokban, evolúciós előnyt jelenthet, egy a korábbinál ellenállóbb faj jöhet létre, amely betegségeket terjeszt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!