Járvány

2021.08.12. 22:59

Három új szert tesztel a WHO a koronavírus ellen

Rövidesen megkezdi három, más betegségek ellen alkalmazott szer – az artesunat, az imatinib és az infliximab – Covid-19 elleni kezelésre való hatékonyságának klinikai tesztjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – jelentette be szerdán Genfben az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete.

Preparation of a biotherapy infusion Infliximab (Remicade ®), treatment of chronic inflammatory rheumatism in adults in a rheumatology department, France. Limoges, France (Photo by BURGER / Phanie / Phanie via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Phanie Burger

„Örömmel jelentjük be a Szolidaritás Kísérlet nevű vizsgálat új szakaszát, amelynek során

három gyógyszerrel – a malária súlyos formája ellen alkalmazott artesunattal, a bizonyos daganatos betegségek kezelésére használt imatinibbel és az immunrendszer zavarainak kezelésére alkalmazott infliximabbal végzünk kísérletet”

- közölte sajtótájékoztatóján a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elmondta, hogy a három gyógyszert egy független szakértőkből álló csoport választotta ki. Közölte, hogy a kísérleteket 52 ország több mint 600 kórházában végzik majd.

„A múlt héten a kétszázmilliomodik Covid-19-fertőzöttet jelentették a WHO-nak, mindössze hat hónappal azután, hogy a világban elérték a 100 milliós határt. Azt is tudjuk, hogy a tényleges szám ennél jóval magasabb” – hangsúlyozta a főigazgató.

„Mindnyájunktól függ, hogy elérjük-e a 300 millió fertőzöttet, és milyen gyorsan. Ha a jelenlegi tempó folytatódik, a jövő év elején meghaladhatjuk a 300 millió bejelentett fertőzöttet” – tette hozzé Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki szerint ezen változtatni lehet, ha a világ összefog.

A WHO-t egyre jobban aggasztja az az általa erkölcsi botránynak minősített tény, hogy míg a gazdag országok vakcinakészleteket halmoznak fel, a fejlődő országokban gondot okoz a legveszélyeztetettebb rétegek beoltása is.

A gyógyszerek kipróbálására indított új klinikai kísérletekkel a WHO újabb eszközöket keres egyebek mellett a Covid-19 okozta halálozási arány és a kórházi ápolás időtartamának a csökkentésére.

A WHO tavaly indította el a Szolidaritás Kísérletet. A 2020 októberében nyilvánosságra hozott elsődleges eredmények szerint a 13 ezer paciens körében vizsgált négy szer – a remdesivir, a hidroklorokin, a lopinavir és az interferon – csak kis hatással volt, vagy semmilyen hatást nem gyakorolt a globális halálozásra, a kórházban ápolt betegek lélegeztetőgépes kezelésére és a kórházi ápolás időtartamára.

A végleges eredményeket a tervek szerint szeptemberben teszik majd közzé – közölte a WHO igazgatója.

Címkék#COVID#WHO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!