fogva tartják

2018.01.28. 09:26

A hongkongi könyvkereskedőt követeli Amerika

Kuj Min-haj hongkongi kiadótulajdonost január 20-án szállította le a kínai rendőrség egy Pekingbe tartó vonatról.

Az Egyesült Államok Kuj Min-haj hongkongi könyvkereskedő szabadon engedésére szólította fel Kínát egy szombati közleményben.

A külügyminisztériumot mélységesen aggasztja a svéd állampolgársággal is rendelkező Kuj letartóztatása – hangsúlyozta Heather Nauert külügyi szóvivő.

„Felszólítjuk a kínai hatóságokat, hogy magyarázzák meg, milyen jogi alapon fogták el és tartják őrizetben Kujt, valamint mondják el, hol található, biztosítsák számára a szabad mozgást, illetve tegyék lehetővé távozását Kínából”

- tette hozzá Nauert.

Kuj Min-haj hongkongi könyvkiadó-tulajdonost január 20-án szállította le a kínai rendőrség egy Pekingbe tartó vonatról.

Az esetnek a vele utazó svéd diplomaták is szemtanúi voltak.

A könyvkereskedő izomsorvadással járó, gyógyíthatatlan betegségben szenved, és éppen orvosi kezelésre tartott a kínai fővárosba.

Svédország, Németország és az Európai Unió is követelte a férfi azonnali elengedését.

Kuj Min-haj annak az öt hongkongi könyvkiadó-tulajdonosnak az egyike volt, akiket 2015-ben a kínai titkosszolgálat elrabolt. Kujt a thaiföldi Pattaján fogták el.

A Mighty Current kiadó társtulajdonosa később a kínai televízióban tűnt fel azt állítva, hogy egy régi cserbenhagyásos gázolás miatt kirótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba, viszont úgy döntött: feladja magát.

A férfi vezető kínai politikusokról szóló botránykönyvek kiadására szakosodott, és olyan műveket is árult, amelyeket Peking betiltott. Kuj Min-hajt végül tavaly októberben elengedték, de azóta is megfigyelés alatt tartják, és megtiltották neki, hogy elhagyja Kína területét.

Címkék#rejtély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!